Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

2005 a régészet nagy éve volt

2005. december 27. 14:12

<

A Cella Septichora és a miskolci hőkezelő

Pécs, Miskolc és a Bodrogköz
Sopianae városa az ókeresztény emlékek ásatásával hívta fel magára a figyelmet. A székesegyház melletti kutatások célja, hogy a részletek pontos rekonstruálásával a tudományos tartalom mellett turisztikai látványosságként is szolgáljon. A maga nemében különlegesnek számít az az időkapszula, amelyet egy római sírba rejtettek el. A dokumentum a Zichy Gyula püspök által finanszírozott 1913-as ásatásról szólt. A Cella Septichora a hét apszisával Európában egyedülálló. A 2005 áprilisában kezdődött kutatásokat Visy Zsolt irányítja.  A leendő kiállítóteret fogja gazdagítani az a szarkofág, amelyet nyáron találtak.

Gorsium neve nem ismeretlen a nagyközönség előtt. Szinte hihetetlen, hogy ebben az évben volt a  48. ásatási szezon. Fitz Jenő régész fáradhatatlan, a munkálatok eddig a terület 6%-át érintették. Idén a fórum nyugati és keleti oldalán dolgoztak. A nyugati oldalon több avar kori sírt bontottak ki, a keleti részen pedig egy nagyméretű csatorna két méter magas falrészletei kerültek elő. A tér déli oldalán egy nagyméretű épület nyomait fedezték fel, ez talán a gorsiumi ünnepségek egyik színhelye lehetett. A 90 méter hosszú fórum méretei pontosan akkorák, mint a római Forum Romanumé. Táctól nem messze, a székesfehérvári Árpád-fürdő alatt Siklósi Gyula régész középkori városfalakat, 14. századi és török kori tornyokat, valamint középkori házakat talált. Az előzetes tervek szerint a fürdő renoválás után a romok megtekinthetők lesznek.

Kelet felé tekintve a miskolci ásatásokat érdemes kiemelnünk. Még tavaly tárták fel a miskolctapolcai a volt Anna szálló területén azt a bencés templomot és kolostort, amely a Miskóc nemzetség ősei temetkezési helyéül szolgált. Pusztai Tamás régész szerint a templom két periódusban épült. Szintén 2004 végén kerültek elő azok a leletek, amelyek egyértelműen arról tanúskodnak, hogy 70 ezer évvel ezelőtt komoly hőkezelési technológiát használtak a helyszínen.  Az egykori Béke mozi rekonstruálása során egy Árpád-kori kőboltozatú kemence, két kút és egy 18. századi mészárszék maradványai kerültek a napvilágra. A régió másik, igen nagy felületet érintő ásatásáról a Múlt-kor is beszámolt.

Debrecenben a Széchenyi utcában épülő Fellebbviteli Főügyészség helye 1800 éves szarmata emlékek nyomai mellett késő középkori tárgyakat is tartalmazott. A Böszörményi úton késő neolitikum korából (Kr. e. 4500-4000) való telepet kutatott meg Szilágyi Krisztián.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2005 a régészet nagy éve volt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra