Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Péter és Pál napja

2005. június 29. 10:00

<

Szent Péter

Szent Péter Betszaidában (Genezáret tava mellett) született, eredeti neve Simon volt. Bátyjával, Andrással halászattal foglalkozott a galileai-tengeren. Jézus első követői és tanítványai közé tartozott (a csodálatos halfogás után csatlakozott hozzá). Végül apostol lett, akiknek sorában az első helyen állt ő az apostolok fejedelme, az az erős kőszikla, melyre Krisztus egyházát építette, ő kapta a mennyország kulcsait, őrá bízta a hívek és az apostolok igazgatását.

Ő alapította meg az első keresztény hitközösséget, és elsőként hirdette az igét. Térített, szervezett Antiokhiában, Jeruzsálemben Rómában, Ázsiában, Galatiában, Kappadókiában, Dél- és Észak-Itáliában, Szardínián és Szicíliában. A Néró római császár uralkodása alatt kitört az első keresztényüldözés alatt Péter is kereszthalállal halt meg 67 körül, de kérelmére fejjel lefelé, mert nem találta méltónak magát arra, hogy mesteréhez hasonlóan szenvedjen.

Relikviái a róla elnevezett bazilika főoltára alatt lehetnek Rómában - és ezt ásatásokkal is igazolták. Korai időktől fogva az apostolok fejedelmeként említik. A pápák és a halászok védőszentje.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Péter és Pál napja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra