Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszatért a Napata-expedíció

2003. december 10. 09:00

Hétfő hajnalban Kairóból Budapestre érkezett az a négy magyar fiatalember, akik a Szudán területén fekvő Napata-völgy ókori kultúrájának emlékeit térképezték föl. Tapasztalataikról már a repülőtéren beszámoltak az MTI-nek

<

A Napata-völgy 5000 éves ókori civilizációjának feltárására tervezett expedíciót több mint két éven át tervezték a magyar expedíció tagjai. Érdeklődésüket elsősorban Szudán keltette fel, amely ilyen kutatások szempontjából fehér foltnak számít, az országnak alig van turistaforgalma. Az útnak különleges aktualitást adott, hogy az UNESCO a Napata-völgyet ez év júliusától a Világörökség részévé nyilvánította - mondta el Gebauer Szabolcs, az expedíció vezetője.

A terület már régebben is sok magyar utazót, vadászt vonzott, közülük a leghíresebb gróf Almásy László, akinek életét az Oscar-díjas Az angol beteg című film is feldolgozta. A fiatalok ezért először a felfedező nyomát követő Almásy-túrához nyerték meg a Magyar Földrajzi Társaság támogatását - magyarázta Kálazy András, aki a történelmi-művészettörténeti látnivalókat rögzítette az út folyamán.

Mielőtt útra keltek, természetesen volt némi elképzelésük arról, mit fognak látni, de az, amit találtak, tökéletesen különböző világnak bizonyult. Mintegy 1500 kilométernyi utat jártak be a Napata-völgyben. Az egyiptomi piramisok közkedvelt turistacélpontok, minden a látogatók szórakoztatását szolgálja. A Núbiai-sivatagban a magyarok úgy érezték, mintha időutazáson vennének részt, az ottani kultúra legelső felfedezői lennének. Mindössze egy-két őr ellenőrizte az engedélyeket, szabadon bolyonghattak a piramisok között a sivatag közepén. "Feledhetetlen élmény" - jegyezte meg Kersánszky Tamás, az expedíció antropológusa.



Minden expedíció három szakaszból áll: a tervből, a lebonyolításból és a végjátékból, akár a sakknál - jegyezte meg Kálazy András. Most ez utóbbi fázis következik: eredményeiket minél szélesebb körben szeretnék publikálni, jövő év januárjától országszerte kiállításokat szerveznek, előadásokat tartanak, és bemutatják az útról készült dokumentumfilmet, amelyet Xantus Áron operatőr forgatott. "Ha a görögöket, rómaiakat érdekelhette az ősök kultúrája, hogyne érdekelhetne minket is" - összegezte az expedíció tagjainak véleményét Kálazy András.

Az 5000 éven keresztül virágzó núbiai birodalom - amelyet a görögök az "Égett arcok földjének" neveztek el - túlélte Róma, Hellász és Egyiptom bukását, de gazdag archeológiai öröksége még napjainkig nagyrészt föltáratlan. A fiatalok az ókori Núbia egykori fővárosát, Napatát járták be. Napata hanyatlása után (i.e.270) Meroe vette át a birodalom központi székhelyének szerepét (i.sz.350-ig). A magyar utazók felkeresték a területen található temetkezési piramisokat, amelyeket az UNESCO még idén júliusban a világörökség részévé nyilvánított. Az expedíciót tagjai valamennyien harminc éven aluliak. Gebauer Szabolcs kommunikáció-esztétika szakos bölcsész - "civilben" PR-manager -, feladata a földrajzi jelenségek megfigyelése és dokumentálása volt. Kálazy András a történelmi-művészettörténeti látnivalókat rögzítette, Kersánszky Tamás pedig antropológiai szempontból értékelte a látottakat. Az eddig alig ismert területről első ízben készült dokumentumfilm, amelyet a negyedik résztvevő, Xantus Áron operatőr forgatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Visszatért a Napata-expedíció

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra