Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Anglia meghódítója elesik Franciaországban

2004. szeptember 4. 06:30

Egy franciaországi hadjárat közben meghal Hódító Vilmos, Anglia első normann királya. Az angolszászok földjének meghódítása után (1066. X. 14.) Vilmos az országot a normann nemesség közt osztja fel, s mindegyiküktől hűségesküt követelt.
A már létező angolszász alkotmány figyelembevételével Vilmos szigorúan központosított államot teremtett. A "Doomsday Book" ("Ítéletnapi Könyv"), melyet utazó királyi biztosok állítottak össze 1086-ban, az egyes grófságok általános földbirtokviszonyait tartalmazza. A "Doomsday Book" szolgált a Vilmos által létrehozott közigazgatási és igazságszolgáltatási rendszer alapjául.
Miután Anglia királyává koronáztatta magát, Vilmos és a pápa viszonya megváltozott. A pápai befolyást megpróbálta visszaszorítani azáltal, hogy saját magát tette országa egyházfőjének. Így voltaképp már ő kezdeményezte a VIII. Henrik alapította anglikán egyházat. Lafranc canterburyi érseket bízta meg az egyház új berendezkedésének kidolgozásával. Hódító Vilmos uralkodása idején, 1078-ban kezdték meg a White Tower építését, építését, melyet 1097-ben fejeztek be. A normann várépítészet igazi példája: a védmű, a lakószobák, a fogadótermek egyetlen toronyszerű épületben találhatók. Az első normann uralkodót második fia, II. Vilmos követte az angol trónon.

<

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Anglia meghódítója elesik Franciaországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra