Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lenin új ruhája

2003. november 12. 10:16

A bolsevik rendszer alapítója és egyben emlékműve háromévente kap új ruhát

<

Szolid civil viselet - viharos élet

Vlagyimir Iljics
A bolsevik forradalom vezérét a héten kezdődött és egészen december 29-ig tartó `karbantartási` - balzsamozást renováló - munkálatok idején `ruházzák át`. Lenin immár a tizedik öltönyét kapja ingestül, nyakkendőstül az utóbbi harminc évben - írja a Magyar Távirati Iroda

Eredetileg katonai egyenruhában helyezték a mauzóleumba, ám épp azelőtt, hogy Hitler megtámadta a Szovjetuniót, valaki úgy találta, túl militaristának tűnhet Lenin, ezért aztán - mondhatni "leszerelték" és - átöltöztették civilbe.

Lenin egyébként - mondhatni - jól van: a balzsamozási szakértők előzetes vizsgálódásai alapján tavaly óta semmit sem változott, márpedig egy évvel ezelőtt a szakértők úgy találták, hogy akár száz évig is kiállítva maradhat a mauzóleumban. (Míg új ruhát csak 3 évente kap, állapotát minden esztendőben ellenőrzik.)

Lenin, Vlagyimir Iljics (1870-1924), eredeti nevén Uljanov. Szovjet-orosz politikus, az 1917-es októberi forradalom szellemi elõkészítõje és egyik vezére, a szovjet állam létrehozója és vezetõje, a kommunizmus ideológiájának kidolgozója volt. Fiatal korában ismerkedett meg Marx mûveivel, és forradalmárokkal is kapcsolatba került.



A jogi egyetemet magánúton végezte el, ügyvéd lett, de nézetei miatt börtönbe került, és számûzték. Késõbb külföldre emigrált, ahol jelentõs erõfeszítéseket tett egy "új típusú párt" megalapításának érdekében. Az 1905-ös forradalom hírére hazatért, de azután ismét emigrációba kényszerült. A világháború kitörésekor azt hangoztatta, hogy a munkásosztálynak a háborúból a polgárháborúba való átmenetet kell elérnie. II. Miklós bukása után társaival hazasietett, és fokozatosan vezetõ szerepre tett szert. El tudta fogadtatni a forradalom szükségességét, és élére állt a mozgalomnak.

A forradalom gyõzelme után úgy látta, hogy a hatalom megtartása érdekében mindenképpen békét kell kötni a központi hatalmakkal. 1918-ban megalázó feltételekkel írták alá az erre vonatkozó megállapodást. Még ebben az évben merényletet követtek el ellene. Rövidesen polgárháborúba sodródott Oroszország, a bolsevikok nagy nehézségek árán tudták csak megszilárdítani hatalmukat, és ennek érdekében a terror alkalmazásától sem riadtak vissza.

Lenin új gazdaságpoltikát (NEP) vezetett be, megpróbálta a pártot és annak politikáját saját elképzelései szerint alakítani, de egyre romló egészségi állapota miatt sem volt erre képes. Utolsó erõfeszítéseivel meg akarta akadályozni az egyszemélyi vezetés (és kultusz) kialakítását és Sztálin hatalomra kerülését, de kudarcot vallott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Lenin új ruhája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra