Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Oldtimer szuperbusz

2003. november 3. 10:26

<

Ikarus biznisz história

Az IKARUS alapító atyja, Uhry Imre 1895-ben Budapesten alapított kisipari rendszerű kovács- és kocsigyártó műhelyt.

1927-ben Uhry műhelyét bízták meg a belföldi városközi forgalomban közlekedő autóbuszok karosszériáinak gyártásával és felszerelésével.

A gazdasági világválság után 1933-ban alakult meg az Uhri Testvérek Karosszéria- és Járműgyára, mely továbbra is kisipari módszerekkel dolgozó, de nagyipari mennyiséget termelő üzemként működött egészen az államosításig.

A cég 1947 és 1991 között állami vállalatként fejlett gyáripari technológiával termelve, jelentős exporttevékenységet kifejtve, autóbuszgyártásra szakosodott - IKARUS Karosszéria- és Járműgyár néven.

A rendszerváltáskor 1991-ben részlegesen privatizált vállalat részvénytársasággá alakult, majd 1998-ban az IKARUS Jármugyártó Rt. teljes privatizációja után holding struktúrában működött a Széles Gábor elnökletével vezetett konzorcium.

A vállalatvezetés egy év múlva az IRISBUS Holding S.L. céggel közös vállalatot alapított, IKARUSBUS Rt. néven, melyben koncentrálódik az IKARUS összes buszgyártással kapcsolatos tevékenysége.

Az IKARUS Holding Rt. nem buszgyártáshoz kapcsolódó tevékenységeinek reorganizálásával a járműipari alkatrész- és felépítménygyártás került előtérbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Oldtimer szuperbusz

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra