Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Őskori településnyomok Sopron határában

2003. október 8. 01:58

Őskori település peremvidékére bukkantak a régészek Sopronban, a határátkelőhöz vezető út mentén

<

A 84-es főút országhatárhoz vezető 1,5 kilométeres szakaszán szélesítik az utat, s az építést megelőző ásatáson 5000-5500 éves rézkori, illetve annál későbbi, bronzkori kultúra nyomaira bukkantak - mondta a Soproni Múzeum szakembere.

A hulladékgödrökből javarészt kerámia-töredék, továbbá néhány kőeszköz és bronzból készült tárgy került elő. Ezek formája, díszítése, vagy éppen díszítetlenségük alapján lehet meghatározni a korukat - magyarázta a kutató.

Hozzátette: a leletanyag szerény ugyan, a feltárás mégis érdekes adatokkal szolgál a soproni településtörténethez, kiegészíti a korszakról alkotott települési képet, új információkat ad a település egykori szerkezetéről, kiterjedéséről.

A régebbi ásatások bizonyították, hogy a mai Sopron térsége 5000 évvel ezelőtt sem volt lakatlan, de a most feltárt lelőhelyről eddig nem volt tudomása a szakmának - mondta Gömöri János.

Közlése szerint a rétegvizsgálatokból megállapítható, hogy abban az időszakban erősen csapadékos volt az időjárás. A hegyoldalon bővizű források ömlöttek le, a vízfolyások később eliszapolódtak, s a források árkaiban időről időre meghúzódtak az őskori emberek. Vélhetően nem éltek huzamosabb ideig a hegyoldal mélyedéseiben, ezt a feltételezést látszik alátámasztani, hogy a kutatás során alig találtak állatcsontot, amely az állattenyésztésre utalna - mondta Gömöri János.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Őskori településnyomok Sopron határában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra