Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Náci háborús bűnöst fogtak az USA-ban

2003. július 10. 13:32

Rács mögé került Johann Leprich, egy egykori Mauthausen-beli fegyveres őr.

<

Himmler Mauthausenben
A ma 77 esztendős Leprich az eltelt 16 esztendőben végig fel volt készülve arra, hogy a nyomozók bármikor beállíthatnak. Egészen különös módon próbálta elkerülni a börtönt, miután elszökött előző lakhelyéről, Detroitból: új házában az emeletre vivő lépcső alatt alakított ki búvóhelyet, ami elsőre senkinek sem szúrt szemet. Az FBI ügynökei csak alaposabb vizsgálódás után jöttek rá, hogy a lépcső alatt kell lennie egy helyiségnek.

Leprich Romániában született, és 1952-ben lépett az Egyesült Államok földjére, azt állítva, hogy a háború alatt magyar katonaként szolgált. Hat évvel később elnyerte az amerikai állampolgárságot, amit 1987-ig meg is tarthatott. Akkor azonban feltárult náci múlta. Kiderült, hogy az SS egyik hírhedt egységének, a Halálfejes Brigádnak volt a tagja, és fegyveres őrként szolgált abban a mauthauseni koncentrációs táborban, ahol 100 ezer fogoly halt meg.

Leprich a kerületi bíróság végzése után azonnal megszökött, így elkerülte az országból való kiutasítást. Sőt. Miután más megyében telepedett le, szabadon járt-kelt az országban, de még Kanadába is gyakran átrándult. Mindezt onnan tudjuk, hogy 1997-ben egy televíziós műsorban, az "Amerika Legkeresettebb Bűnözői"-ben készítettek róla egy riportfilmet. Abban az is kiderült, hogy amikor meg kellett újítania lejárt jogosítványát, akkor személyesen jelent meg a hivatalban, mégsem tartóztatták le. A műsor után az amerikai közvélemény azt tartotta a legfelháborítóbbnak, hogy miután Leprichet kiutasították, még évekig élvezhette a társadalombiztosítás előnyeit - minden következmények nélkül, pedig magánnyomozók is koslattak utána.

A szövetségiekkel egy névtelen telefonáló közölte, hogy Leprich felesége vidéki házában van. Az ügynökök néhány percen belül a helyszínre értek, de jó 45 percnek el kellett telnie, hogy rábukkanjanak a lépcső alatt kialakított bunkerban rejtőzködő egykori háborús bűnösre.

Az ügyben megszólalt az USA igazságügyi minisztere, John Ashcroft is, aki egyértelműen kijelentette: "Egyetlen egy háborús bűnös, vagy nácikkal kollaboráló se gondolja, hogy az Egyesült Államok biztonságos búvóhely lehet a számukra."

Az egykori háborús bűnösök elleni hajtóvadászat 1979-ben indult az Egyesült Államokban. Azóta 71 náci múlttal rendelkező személyre bukkantak, akik közül 57 főt fosztottak meg amerikai állampolgárságától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Náci háborús bűnöst fogtak az USA-ban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra