Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megújult Chopin szülőháza

2010. május 10. 12:53 MTI

Öt éven át tartó munka és közel 5 milliárd forint ráfordítás eredményeként újra megnyílt Fryderyk (Frédéric) Chopin szülőháza a Varsó közelében fekvő Zelazowa Wolában.

<

"Ez a hely olyan, mint egy szentély, különleges szelleme van. Itt született az, aki a legszebben megfogalmazta a lengyel szellemiséget, Lengyelországot és lengyelséget" - mondta Andrzej Sulek, a Fryderyk Chopin Nemzeti Intézet igazgatója.

Az évszázados gesztenyefák övezte Zelazowa Wola-i udvarházban éltek Fryderyk Chopin szülei, és itt - a bejárattól jobbra található szobában - látta meg a napvilágot 1810-ben a nagy zeneszerző. Születésének napját ma is homály borítja. Keresztlevelében február 22. szerepel, de a zeneszerző és a családja mindig március 1-ről beszélt.

A felújítási munkálatok öt évig tartottak és 70 millió zlotyba (4,7 milliárd forint) kerültek. A ház ma már méltó módon fogadhatja a világ minden részéből érkező turistákat, akik a zeneszerző születésének 200. évfordulójának megünneplésére érkeznek Lengyelországba. Lecserélték az épület tetőzetét, a vakolatot és a vezetékeket. A hathektáros parkot is teljesen felújították. Az automatikus öntözőrendszerhez és a világításhoz 120 kilométernyi csővezetéket, illetve 30 kilométernyi elektromos kábelt fektettek le.

Alicja Knast, a varsói Chopin Múzeum illetékese - a varsói múzeumhoz tartozik a Zelazowa Wola-i udvarház is -, elmondta: félezer fajhoz tartozó 160 ezer növényt ültettek a parkban. A park bejáratánál két modern, fa- és üveg épületet emeltek: az egyik multimédiaterem, a másik a látogatók fogadására szolgál. A bejáratnál nyolcnyelvű "hangos tárlatvezető" készülékek kaphatók, amelyek automatikusan bekapcsolnak a látogatás adott szakaszában. Az udvarház belsejében igen szerény a kiállítás. Nagyon kevés tárgy, néhány fotó, magyarázótábla látható.

Abban a szobában, ahol Chopin született, egy Steinway zongorát helyeztek el. Az ott tartott koncertek egy különleges hangerősítő berendezésnek köszönhetően az egész parkban hallhatók lesznek. "Csak nagyon kevés korabeli tárgy áll a rendelkezésükre" - ismerte be Alicja Knast. "Ha valaki azért jött ide, hogy Chopin bölcsőjét lássa, hiába jött, mert nincsen meg". "Ez egy kultikus hely, amelyet puritán módon akartunk berendezni. A hely mágikus légkörére és a látogató képzeletére akarunk hagyatkozni" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megújult Chopin szülőháza

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra