Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Fahidat tártak fel London ősi mocsarában

2009. augusztus 17. 08:16 Live Science, MTI

Hatezer éves faszerkezetet találtak Londonban: a tőzegmocsáron átvezető egykori "úttest", vagy "peron" körülbelül 500 évvel idősebb, mint Stonehenge.

<

Greenwichben, a Belmarsh börtön új tömbjének építése közben bukkantak a faszerkezetre, amely 4,7 méterrel volt a méter vastagságú tőzegréteg alatt. A szerkezet a radiokarbonos kormeghatározás adatai szerint körülbelül hatezer éves lehet, vagyis jóval korábbi, mint Stonehenge. Az eddig ismert legkorábbi londoni faszerkezetet i.e. 3340 és i.e. 2910 között ácsolhatták, vagyis 700 évvel fiatalabb, mint a greenwichi.

A lelet a Temze egykori medrének közelében került napvilágra. A folyók menti lápos vidék mindig bőséges élelemforrásul szolgált az őskori emberek számára, a "londoniak" egy fából ácsolt "úttest" vagy platform segítségével igyekeztek megkönnyíteni az ingoványon való átkelést. A tőzegmocsár kiválóan megóvja a szerves anyagokat, de akár az emberi maradványokat is. A tőzeg, amelyben a faszerkezetet megtalálták, nemcsak a faanyagot őrizte meg, hanem más növényi maradványokat is, például polleneket.

Mint a történészek rámutatnak, e leletek révén egyrészt megismerhetik, hogy a brit szigeteken milyenek voltak a legkorábban alkalmazott famegmunkálási technikák, a pollenek révén pedig az egykori növényzetről nyerhetnek adatokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Fahidat tártak fel London ősi mocsarában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra