Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Világhírű festményeket loptak egy svájci múzeumból

2008. február 13. 08:00

Ellopták a zürichi Bührle-kollekcióból Cézanne, Degas, Van Gogh és Monet egy-egy festményét - jelentette be a helyi rendőrség.

<

Míg a múzeum alkalmazottait az egyik rabló fegyverrel a földre kényszerítette, két társa elemelte a négy festményt a kiállítóteremből. A tettesek egy fehér járművel menekültek el a helyszínről, jelenleg is szökésben vannak. Egyikük szláv akcentussal beszélt németül - közölte a rendőrség a tanúkra hivatkozva.

A múzeum épülete

Az elrabolt képek összesen több mint 112 millió eurót (közel 30 milliárd forintot) érnek. Legalább húsz éve nem történt ilyen nagy értékű műkincsrablás a világon. A rendőrség 60 ezer euró (15 millió forint) jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

A zürichi Bührle-kollekció az impresszionista és posztimpresszionista művészet egyik leggazdagabb európai magángyűjteménye. A rendőrség közleménye szerint a rablók Claude Monet Pipacsok Vétheuilnél, Edgar Degas Lepic gróf lányaival, Vincent van Gogh Virágzó gesztenyefa, illetve Paul Cézanne Vörös mellényes fiú című képét vitték magukkal.

Múlt héten Picasso két, közel hárommillió euró értékű olajfestménye tűnt el egy Zürich melletti kisvárosban, Pfäffikonban rendezett kiállításról.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Világhírű festményeket loptak egy svájci múzeumból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra