Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Veszélyben a Világkereskedelmi Központ elődje

2007. november 7. 16:00

A történészek kétségbeesetten próbálják megmenteni alsó-Manhattan egyik emblematikus épületét, a 19. századi Világkereskedelmi Központnak is nevezett házat.

<

Ennyi marad belőlük

A Greek Revival raktárépület azon a környéken található, amely Paul E. Johnson történész szerint "azt a folyamatot érzékelteti, ahogy New York Amerika nagyvárosává vált".

A vörös téglás épületet 1831-ben építették, és az volt az egyik első világkereskedelmi központ - jóval azelőtt, hogy a 101 emeletes ikertornyokat 1970-ben megnyitották volna. A terület a holland gyarmati idők óta volt az üzletkötések és adásvételek színhelye, és ott az ország minden pontjáról érkező árucikkekkel kereskedtek.

A raktárház védelméért folytatott kampányt Alam Solomon amatőr történész vezeti, aki múlt szombaton félelmét fejezte ki, hogy pár nap múlva eltűnhet Manhattan múltja. A terület bontási engedélyét október 16-án adták ki, ám a város a tiltakozások miatt eddig nem engedte életbe lépni azt - mondta el a hivatal szóvivője.

A tiltakozók szerint a szomszédos épületek sorsa elrettentő: azok közül az egyiknek már csak a homlokzata áll, míg a másik teljesen eltűnt, és helyükön luxusszállók épülhetnek majd.

A raktárházak területét egy manhattani cég vásárolta fel, akik azonban nem voltak hajlandóak nyilatkozni az ügyben, bár azt tudni lehet, hogy a környéket a WTC helyén épülő új torony-együttes munkálatai kapcsán kívánják rendezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Veszélyben a Világkereskedelmi Központ elődje

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra