Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kalapács alatt a náci kémek szigorúan titkos fotói

2007. október 25. 13:00

Egy nemrég indított oldalon a második világháború előtti Nagy-Britanniáról a Luftwaffe megrendelésére és részvételével készített, korábban elfeledett fotókra licitálhatnak az érdeklődők.

<

A ritkaságnak számító légifelvételek egy 1942-es, 140 oldalas könyvritkaságban jelentek meg. A könyvben Skócia keleti partjairól, a Királyi Légierő helyi bázisairól láthatunk felderítő képeket, míg más fotókon Edinburgh tengerpartja illetve Aberdeen dokkjai láthatók, amelyeket minden bizonnyal civil repülések során készítettek.

A szigorúan titkos dokumentum-kötetet a nácik által megszállt Franciaországból egy brit kommandós egységnek sikerült kicsempésznie a háború alatt. A könyvet az egyik résztvevő évekkel később ajándékozta jelenlegi tulajdonosának, a képeket eladó Archie Hillnek.

Az egykori rendőrségi kihallgatótisztnek a könyv 20 évig volt birtokában, ám nem volt tisztában annak jelentőségével és - közel 15 ezer fontos - értékével. A Daily Express angol napilap tudósítása szerint a férfi szomszédja volt tagja a kommandós egységnek, és a bevetés során találta meg a könyvet, majd miután látta, hogy Skóciát ábrázoló fotók vannak benne, a kabátjába rejtette. "Évekig bűnösnek érezte magát a lopás miatt, éppen ezért nem esett nehezére nekem adni, és megígértem neki, hogy titokban tartom a kilétét" - mondta Hill.

Az interjúból kiderül, hogy a férfi akkor vette elő újra a könyvet, amikor látta, hogy a Historic Scotland nevű örökségvédő szervezet magas áron vásárolt hasonló fotókat. Szerinte ezek a képek azért értékesebbek és különlegesebbek más fotóknál, mert a háború előtt készültek.

Abban a periódusban ugyanis a nácik szisztematikusan végigfotózták a brit településeket és tengerpartokat. A német hírszerzés ezekre támaszkodva tervezte meg a szigetország bombázását majd invázióját is. Hill elmondása szerint bár honlapja még csak néhány hete látható, máris 10 képet sikerült eladnia. A legtöbb érdeklő helyi hotelekből és kávézókból érkezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kalapács alatt a náci kémek szigorúan titkos fotói

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra