Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiegyenesítik Amszterdam ferde házait

2007. október 5. 09:00

Számba veszik és megerősítik a talapzatát azoknak a középkori házaknak Amszterdamban, amelyeket ferdeségük miatt az összeomlás veszélye fenyeget.

<

Annak idején sok házat szándékosan építettek ferdén a holland fővárosban, hogy világhírű, tipikusan németalföldi homlokzatukat védjék az esőtől. Ám főleg a híres amszterdami csatornák mellett, félig vízben-ingoványban, alapvetően oszlopokon álló épületek talapzata az idők folyamán bizonytalanabbá, veszélyesebbé vált. A mostani bejelentés szerint ezeket erősítik meg.

Egy évekkel ezelőtti felmérés közel 4 ezerre tette azoknak a turista látványosságnak is tekintett festői házacskáknak a számát, amelyeket érint a probléma. Ezek közül még ebben az évtizedben legalább 1500-at stabilizálni szeretnének.

A festői németalföldi épületek közül számos felújításra szorul a szomszédos Belgiumban is. Minapi bejelentés szerint hónapokon belül megkezdik a világ legszebbjei közé sorolt brüsszeli főteret körülvevő házak módszeres restaurálását.

A múlt évtized közepén a flandriai Bruges-ben (Brugge) található várostornyot kellett megerősíteni, mert harangja túlságosan sok és erőst rezgést keltett, és fennállt a veszélye, hogy az épület súlyosan károsodik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiegyenesítik Amszterdam ferde házait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra