Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Újabb macskakövek a vidéki holokausztról

2007. augusztus 23. 09:00

A holokauszt áldozataira emlékeztető újabb macskaköveket helyeznek el a jövő héten öt vidéki helyszínen; Gunter Demning német művésznek ez már a harmadik figyelemfelkeltő akciója Magyarországon.

<

Gunter Demning a vészkorszak hatmillió zsidó, roma, homoszexuális és politikailag üldözött áldozatának emléket állító macskaköveivel az áprilisi budapesti, és júniusi kelet-magyarországi akciók után most Balatonfüreden, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Szombathelyen és Pécsett tiszteleg az elpusztítottak emléke előtt.

Összesen 24 nevet tartalmazó 24 követ helyeznek el a városok járdáiba. A német alkotó projektje Kölnben indult, a kezdeményezés nyomán Németországban mára 250 helységben 11 ezer követ helyeztek el. Az akció eddig Ausztriában és Magyarországon folytatódott.

A Stolpersteine ("Botlatókövek") elnevezésű kezdeményezés - a járda kockaköveire illesztett réztáblácskákkal - mementóként örökíti meg az elhurcoltak nevét, lakhelyét és foglalkozását, helyenként a deportáltak meggyilkolásának helyszínét is. A projekt megvalósításába egy német és egy magyar intézmény - a 2B Galéria és a kölni NS-Dokumentationszentrum - is bekapcsolódott.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Újabb macskakövek a vidéki holokausztról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra