Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Negyedszázadnyi élet a diktátor árnyékában

2007. július 24. 14:00

Sztálin lánya, Szvetlana Allilujeva már származásánál fogva is megérdemli a különleges figyelmet, hiszen 1926-ban született, 27 éves volt, amikor meghalt az apja.

<

Szvetlana fiatalkorából különösen izgalmas lehet, hogy milyen pozitív képet õrzött "gondos és gyöngéd" apjáról, hogyan reagált a legközelebbi családi barátok "eltûnésére", édesanyja öngyilkosságára 1932-ben, és általában hogyan zajlottak a legmagasabb rangú szovjet pionírlány hétköznapjai.

Sztálin halála, illetve a hruscsovi fordulat után Szvetlanát nem bántják (óvatosságból azért anyja nevét veszi fel), 1967-ben mégis úgy dönt, elhagyja a Szovjetuniót. A lépés világszerte nagy figyelmet kelt, Szvetlana személye szimbolikus jelentõségûvé növeszti ezt a tettet, pedig az asszonyt a politikai indokok mellett ugyanannyira mozgatja a személyes sértettség és a férje elvesztése miatt érzett fájdalom.

A következõ évtizedekben Szvetlana aztán amerikai állampolgár lesz, amerikai férjjel és amerikai gyermekkel (akit 44 évesen szül), késõbb hazavágyik a Szovjetunióba, majd ismét elmenekül - három földrészen, több vallás és politikai hit követõjeként, egymást váltó férjek oldalán telik élete, amely minduntalan érintkezésbe kerül az elmúlt évtizedek legfontosabb eseményeivel is.

Martha Schad német történész nem pszichologizál túlzottan, mégis érezteti, milyen teher volt Szvetlanának ilyen apával, majd helyzetébõl adódóan a nagypolitika reflektorfényében élni. A nő leveleire építő, epizódszerű montázsként összeálló könyv érdekes pillanatképeket villant fel a 20. század ismeretlen szovjet világáról.

Az in medias res, Sztálin halálának drámaira vett leírásával nyitó könyvből az egykori diktátor szokásai mellett az is feltárul, hogy családjának milyen lehetett a nagy vezető árnyékában élni, és hogy miként fogadták az ezzel járó tragédiákat és kényszerű kötelességeket. Így egyáltalán nem okoz meglepetést az a fejezet sem, amikor Churchill világháborús moszkvai látogatásán Sztálin lánya bemutatásával azt akarja statuálni a brit vezetőnek, hogy "ő ember is tudott lenni".

Schad, Martha: Sztálin lánya. Szvetlana Allilujeva élete. Ford.: Somogyi Pál László. Európa Kiadó, Bp., 2007. 604 o. Ára: 3500 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Negyedszázadnyi élet a diktátor árnyékában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra