Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A japán ellentámadás kudarca: az elfelejtett tengeralattjáró-háború IV.

2007. július 18. 13:00 Tóth Ákos

1944-re már látszott a háború vége, és a tengelyhatalmak minden fronton visszavonulásra kényszerültek. A Csendes-óceánon az amerikai offenzíva már a japán birodalom utolsó bástyáihoz közeledett.

<

Az előbbit Nimitz admirális, az utóbbit pedig MacArthur tábornok kívánta elfoglalni. Ezek után viszont már az eredetileg is japán felségterületnek számító szigetek következtek. Mint nevükből is kitűnik, a célpontok szigetek voltak, amelyeket egy tengerről kiinduló támadással lehetett csak elfoglalni. A Fülöp-szigetek azonban speciálisnak számítottak, hiszen ott már városi harcra, és páncélos ütközetekre is számíthattak a nyílt, vagy dzsungelben zajló összecsapásokhoz szokott amerikaiak. Ráadásul a japánok ott készítették elő az utolsó offenzívájukat, mellyel véleményük szerint kivívhatták volna a végső győzelmet.

A USS Darter vízrebocsátása, 1943

1944. október 23-án két amerikai tengeralattjáró, a USS Dace (GATO osztály), és a USS Darter (GATO osztály) épp a Palawan átjáróban hajózott, amikor szembetalálkoztak a japán támadó flottával. Közelebbi információjuk nem lévén, a támadás mellett döntöttek. Nem voltak (nem is lehettek) tisztában azzal, hogy a kiszemelt célpontok milyen fontos szerepet játszottak a japán hadvezetés későbbi - sorsfordítónak tartott - terveiben. A két hajó miután elsüllyesztett több nagyobb egységet, kénytelen volt elhagyni a térséget. Életüket ugyan megkeserítette egy japán repülőgép, de - a Darter megfeneklése után - a két hajó legénysége végül győztesként érkezett a flottabázisra. A japán ellentámadást ugyan nem ők állították meg, de nagy szerepük volt abban, hogy a későbbi Leyte-öbölben zajló ütközet amerikai győzelemmel zárult.

A másik nagy offenzíva térségében (Mariana-szigetek) szintén érdekes események játszódtak le. A történelem az ütközetet csak az amerikai fölényre utaló "Mariana-szigeteki nagy pulykalövészet" néven emlegeti. Ebben a csatában vett részt a USS Cavalla (GATO osztály) tengeralattjáró, amely az év februárjában került ki a tengerre. A Cavalla az addigi legnagyobb fogást könyvelhette el magának az amerikai tengeralattjárók történetében, hiszen kiszemelt célpontja a japán Shokaku repülőgép-hordozó volt. A 6 kilőtt torpedó elég volt, hogy a hatalmas hajó végleg elpusztuljon, és a csata hevében a japánok kulcsfontosságú egységet vesztettek, amely egyben az ütközet végkimenetelére is komoly hatással volt.

Mindezek a sikerek pedig csak előrébb hozták Japán számára az elkerülhetetlent, a háború elvesztését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A japán ellentámadás kudarca: az elfelejtett tengeralattjáró-háború IV.

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra