Nomád családnál vacsorázott a mongol expedíció
2007. június 20. 10:00
Emberpróbáló tájon, hatalmas sziklák és "égig érő" homokdűnék között kelt át a Góbi-expedíció Mongóliában, amelynek tagjai helyi ételspecialitásokkal frissítik magukat.
<
A Lucullus Baráti Társaság több tagja is részt vesz az expedícióban. A társaság közismert arról, hogy igyekszik megismerni a világ különféle tájainak gasztronómiáját, valamint extrém helyeken készít magyar ételt, például 2006-ban az Északi-sarkon paprikás csirkét, idén év elején pedig a Budapest-Bamaco ralin tevehúsos tarhonyát.
Gasztronómiai feladatukat most is tökéletes ellátják. Megkóstolták Mongólia több specialitását, például a boozt, vagyis a darált birkahúsos tésztatáskát és a cojvant, amely tésztából, burgonyából és juhhúsból készült egytálétel. A csapat "kifőzött" egy magyar-mongol ételt is: szárított birkahúsból készítettek gulyáslevest. Egy helyi nomád család pedig - néhány róluk készített fotóért cserébe - lótrágyával fűtött tűzhely fölött, vacsorát főzött a csapatnak.
Az expedíció nem titkolt szándéka, hogy útja végén paprikás csirkével zárja le kutatói munkáját.
(Múlt-kor/MTI-Panoráma)