Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás a restaurálás művészetéről

2007. március 28. 19:00

A Magyar Nemzeti Galériában legújabb tárlata többek között Csontváry Kosztka Tivadar, Munkácsy Mihály és Mányoki Ádám művein keresztül mutatja be a restaurálás fortélyait és érdekességeit.

<

A restaurálás művészete című kiállításon a műkincsek helyreállításakor használt vásznakat, fafajtákat, festékeket és az aranyozás kellékeit mutatják be. Az Ötven év kiemelkedő restaurálásai alcímet viselő bemutatón a látogatók elé tárják a képkeret-restaurálás és a szobormásolat-készítés, valamint konzerválás fortélyait is.

A tablók már elkészült, jelenleg helyreállítás alatt álló, valamint teljesen restaurálatlan műkincsek kíséretében mutatják be a múzeum egyik fő tevékenységének érdekességeit. Ilyenek például a galéria legnagyobb műtárgya, a kisszebeni Keresztelő Szent János-főoltár részei, középkori szobrok és számos festmény. Az alapításának 50. évfordulóját idén ünneplő Magyar Nemzeti Galéria tárlata augusztus 20-ig látható a Budavári Palotában.

Szintén kedden nyílt meg a múzeumban az a kiállítás, amely Rózsa Miklós 20. századi művészre emlékezik. A modern magyar író, költő, kritikus, mecénás és képzőművész munkásságára emlékező kiállítás június 24-ig látható. A Rózsa Miklós és művészarckép-gyűjteménye 1932-1943 című tárlat egyebek mellett azokat a festményeket tárja a látogatók elé, amelyeket akkor kapott művésztársaitól, miután leköszönt a Képzőművészek Új Társasága (KÚT) elnöki posztjáról - idézte fel Kopócsy Anna kurátor.

Az 50. évforduló kapcsán Bereczky Loránd főigazgató felidézte a múzeum történetét, hangsúlyozva, hogy az 1957-ben alapított galéria fontos szerepet töltött be a művészeti életben, és ezután is fontos feladat vár rá. Hangsúlyozta: X. században keletkezett műkincsektől kezdve a jelenkorig keletkezett műtárgyakat őrző múzeum feladata, hogy a közvetlenül egy néphez kötődő értékek sorát fogadja be.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás a restaurálás művészetéről

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra