Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megkezdődött a Kodály-emlékév

2007. február 20. 19:00

Hiller István oktatási és kulturális miniszter megnyitotta a Kodály Zoltán emlékére meghirdetett jubileumi évet Budapesten.

<

A jubileumi év védnöke Kodály Zoltán özvegye, Péczely Sarolta, az ünnepélyes megnyitón megjelent Göncz Kinga külügyminiszter is. A programsorozat keretében emlékhangversenyeket, kiállításokat, konferenciákat rendeznek, lemezeket jelentetnek meg. Kodály Zoltán életműve áll az idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál középpontjában is.

Hiller István egy Kodály-gondolattal kezdte beszédét: Európa nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem arra, amit mi - Magyarország - adhatunk hozzá az európai kultúrához. Hangsúlyozta: a tárca, hazai kulturális közélet azt szeretné elérni, hogy Athéntől Sanghajig az idén a világon mindenütt emlékezzenek meg a zeneszerző-pedagógusról. Mint mondta, a zeneszerző munkássága "a legvilágosabb példa arra, hogy egy mű, egy kultúra nem önmagában létezik, hanem úgy, ha kapcsolódik a világ más részének kultúrájához".

Kodály szülővárosa, Kecskemét, a szaktárca és a Nemzeti Kulturális Alap együtt gondoskodik az események finanszírozásáról. Utalt arra, hogy március 19-étől látható a világhálón a jubileumi év kétnyelvű (magyar és angol) http://www.kodaly125.hu címen elérhető honlapja. A tervezett programokból:

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megkezdődött a Kodály-emlékév

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra