Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bükki barlangjaink régészeti örökségének védelméről beszélgetnek

2007. február 14. 08:00

A Herman Ottó Tudományos Egyesület és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Miskolci Regionális Irodája szervezésében kerül sor a rendezvénysorozat legújabb eseményére.

<

A Bükk hegység területén található Magyarország barlangjainak több mint a negyede. A Bükki Nemzeti Park barlangjai nem csak méreteivel, hanem a bennük található régészeti, őslénytani leleteinek különlegességével és mennyiségével vívták ki maguknak a figyelmet.

A Kárpát-medence az emberiség őskori fejlődése szempontjából különleges helyet foglal el. Különösen a Bükk-vidéket és környékét jellemezték a megtelepedéshez szükséges egyedülállóan kedvező körülmények. A vadban gazdag terület, a jól használható nyersanyagok közelsége, a lakható barlangok és a bővizű források biztosították a kiváló életlehetőségeket. Az újkőkori bükki kultúra magas színvonalú kerámia termékeivel, az élettérhez való tökéletes alkalmazkodással kiemelkedett a korabeli kultúrák közül.

A régészeti kutatások hazánkban a nyugat-európaiaktól eléggé lemaradva indultak meg, s kezdetben nem is hoztak kiemelkedő eredményeket és megcáfolhatatlan bizonyítékokat. A magyar tudományos igényű barlangkutatás az ún. Bársony-házi szakócák előkerülésével (1891) bontakozott ki 1906 és 1907 között. Valójában neves polihisztorunk, Herman Ottó közbenjárásával kezdődött meg a miskolci Bükk-vidék nyíltszíni őskori lelőhelyeinek kutatása és indult meg Pap Károly vezetésével és Kadic Ottokár irányításával barlangjaink rendszeres régészeti ásatása. Ismerje meg a téma további részleteit is!

A Műemléki beszélgetések sorozat legújabb rendezvényén Szolyák Péter (Herman Ottó Múzeum, Miskolc) Bükki barlangjaink régészeti örökségének védelme címmel tart előadást.

Helyszín: Miskolc, Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete, Miskolc, Papszer 1.
Időpont: 2007. február 21. (szerda) 16.00 óra

Állandó meghívott vendégek:
Deme Péter, igazgató, KÖH, Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága
Iván Zoltán, B.-A.-Z. megyei főépítész
Olajos Csaba, észak-magyarországi területi főépítész
Paszternák István, régész, KÖH-Miskolc irodavezető
Szunyogh László, építész, főépítész
Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bükki barlangjaink régészeti örökségének védelméről beszélgetnek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra