Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A világ négy legritkább bibliája

2002. június 25. 19:28

Százötven év óta első ízben került egy magángyűjtő birtokába a világ négy legritkább könyve, négy XV. századi biblia első nyomtatott kiadása.

<

A négy biblia mindegyikét Németországban nyomtatták. Közülük kettőt Scheide édesapja, John vásárolt 1925-ben. Az egyik egy 1455-ös Gutenberg-biblia, az első olyan nyomtatott könyv Nyugaton, amelyet a betűszedés módszerével készítettek. A második 1462-ben készült. Mindkettőt a németországi Mainzban nyomtatták.

William Scheide a gyűjteményt először egy 1461-es kiadású, Bambergben nyomtatott bibliával egészítette ki.

A rendkívül értékes könyvnek mindössze egy tucat példánya ismert. A közelmúltban vásárolta meg egy árverésen a negyediket, egy 1460-ost. Ennek érdekessége, hogy az első könyv, amelyben feltüntették a nyomdász, Johann Mentelin, nevét. Huszonnyolc példánya maradt fenn különböző gyűjtőknél.

A madridi El País szerint eddig csak két gyűjtő dicsekedhetett azzal, hogy ezt a négy bibliát egyszerre birtokolta. Az egyik III. György angol király volt, a másik a néhai Lady Diana Spencer távoli őse, akit Scheide is kora legnagyobb könyvgyűjtőjének nevezett.
  • mti

  • Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    A világ négy legritkább bibliája

    Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

    2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

    Ízelítő a Magazinból

    További friss hírek

    Legolvasottabb cikkeink

    Facebook Twitter Tumblr

     

    Váltás az asztali verzióra