Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1956-os emlékműveket avattak Erdélyben

2006. október 31. 08:45

Emlékművet avattak az 1956-os magyar forradalom utáni megtorlás áldozatául esett protestáns egyháztagok tiszteletére a hét végén a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet udvarán.

<

A kivégzett, bebörtönzött vagy más módon meghurcolt személyeket idéző emlékmű elhelyezése az Erdélyi Református Egyházkerület, a Protestáns Teológiai Intézet, a Magyar Köztársaság és az Illyés Közalapítvány erkölcsi-anyagi támogatásának köszönhetően vált lehetővé. Ez az alkotás az intézet udvarára tervezett szoborpark első darabja.

Érmihályfalván és Nagyváradon is emléket állítottak a hét végén az 1956-os magyar forradalomnak. Az érmihályfalvi koncepciós per 31 áldozatának emlékére készült Mihály Gábor budapesti szobrászművész alkotása, a halhatatlan lelket és a megújuló életet megtestesítő főnixmadár. A megemlékezés keretében igét hirdetett Tőkés László református püspök.

Nagyváradon a Réti református templomban a vasárnap déli istentisztelet keretében avattak emlékművet az 1956-os magyar forradalom áldozatainak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1956-os emlékműveket avattak Erdélyben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra