Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Budapestre érkezett a vándorló Luther-tárlat

2006. szeptember 21. 11:00

Pozsonyból érkezik Budapestre a wittenbergi Luther Központ és Luther Hagyományőrző Alapítvány által létrehozott vándorkiállítás. A tárlat 2003 óta járja a világot, a kanadai Winnipeg után jónéhány más észak-amerikai városban, majd Európa számos helyszínén látható volt már.

<

Az elsősorban ismeretterjesztő kiállítás anyaga a reformátor életének és munkásságának legfontosabb helyszíneit és csomópontjait mutatja be - kortárs dokumentumok másolatainak segítségével. A tárlat a szervezők reményei szerint talán segít pontosítani, árnyalni Lutherről alkotott képünket, aki tagadhatatlanul a történelem egyik igen nagy formátumú, napjainkig ható személyisége.

A látogató találkozhat mindazokkal, akik Luther társaiul szegődtek ebben a - gyakran harcos - szolgálatban: választófejedelmekkel, a Cranach festődinasztiával, nyomdászok és metszők név szerint ismert, ám mára arctalan tucatjával, bölcs teológusokkal, s nem utolsósorban Katalin asszonnyal.

"E kiállítás szikár és tárgyilagos információs anyagával segíthet minden érdeklődőnek, hogy a Lutherről és a reformációról korábban szerzett ismereteit pontosítsa, a romantikus hatásoktól sem mentes rajongását reális elkötelezettséggé formálja, vagy esetleg meglévő előítéleteit korrigálja" - olvashatjuk a kiállításvezető előszavában Ittzés János evangélikus elnök-püspök szavait.

A kiállításon újdonság, hogy magyarországi bemutatója egy Luther és Magyarország kapcsolatát felvillantó anyaggal is bővül, amelyben, a kölcsönző intézményeknek hála, többségében eredeti műtárgyakkal találkozhat a közönség.

Megtekinthető: 2006. szeptember 20 - október 15.
Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum - Királypince, Bp., Budavári Palota, E épület

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Budapestre érkezett a vándorló Luther-tárlat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra