Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ismét lehet császárnője Japánnak?

2005. november 2. 16:08

Tokió belvárosában, a világtól elszigetelve, egy park közepén lakó hároméves Aiko egy nap történelmet fog írni. A japán császári palota lakója, Naruhito herceg és felesége, Maszako hercegné lánya lehet ugyanis az első modern kori császárnője Japánnak. Erre jutott a Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök vezette bizottság, amely a trónutódlás reformját készíti elő - írja a Népszabadság.

<

A szigetország egyik szimbolikus intézménye, a japán nemzet és kultúra jelképe, az 1947-ig istenként is tisztelt császárnak várhatóan nem lesz fiú örököse. A világ legöregebb uralkodói családjában, a 2600 éves japán császári házban az elmúlt negyven évben nem született fiú, a második világháború után elfogadott alkotmány szerint a trónt pedig csak fiúgyermek örökölheti.

A jelenlegi császárt, az idén hetvenkét éves Akihitót fia, Naruhito herceg követheti a trónon. Neki és a Harvardon végzett, volt diplomata feleségének, Maszako hercegnének - a konzervatív császári udvartartás bánatára - hosszas várakozás után is `mindössze` egy leánygyermeke, Aiko született. Sokak szerint Maszako hercegnő az utóbbi időben azért maradt távol a nyilvánosságtól, mert depressziótól szenvedett, és nem tudta elviselni a császári udvartartás nyomását, hogy fiú utódot szüljön. A történelem során egyébként volt már nyolc uralkodónő Japánban, a legutolsó 1771-ig uralkodott.

Az utódlás kérdéseit vizsgáló bizottság még nem döntött arról, hogy az új öröklési rendszer a mindenkori elsőszülöttnek vagy az első fiúgyermeknek biztosítson-e elsőbbséget a trónöröklésben, és a női ágon történő öröklés ez utóbbi hiánya esetén jöhessen-e csak szóba. A testület, amely egy 1947-es törvény módosítását készíti elő, novemberben fogja nyilvánosságra hozni hivatalos állásfoglalását. A végső döntést pedig a japán törvényhozás jövő januárban hozza meg, amelyet a családnak is el kell majd fogadnia.

A cikk folytatása a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ismét lehet császárnője Japánnak?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra