Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szent István emlékművet avattak Vajkán

2005. augusztus 16. 09:30

Szent Istvánnak szenteltek emlékművet vasárnap az államalapító királyunk eredeti, még pogány nevét, a Vajkot őrző Vajkán, abban a Pozsonyhoz közeli csallóközi faluban, amely a Duna elterelése után másik két településsel együtt a folyó főága és a bősi erőműhöz vezető felvízcsatorna között mesterségesen létrejött szigetre szorult. A szoboravató vajkaiakat Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke levélben köszöntötte.

<

Szent István a Múlt-koron

Augusztus 20. változó jelentése
Jogalkotás Szent Istvántól napjainkig
Rábukkantak az első főszékesegyházra
Szent István emlékezete
István király szupersztár: Húszéves Szörényi-Bródy rockoperája
Szent István ünnepe
A szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, Csáky Pál védnöksége alatt lezajlott vajkai Szent István-emléknapot a Vajk Polgári Társulás rendezte. A falu ősi templomában Ladocsi Gáspár esztergom-budapesti segédpüspök bemutatta szentmisével kezdődött, majd a Dunaszerdahelyen élő szobrászművész, Lipcsey György alkotta emlékmű felavatásával folytatódott ünnepségen Csáky Pál mondott beszédet, melyben arról szólt, hogy - ahogy mindnyájan - Vajka és a vajkaiai is keressék újra a helyüket az új Európában.

Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke levélben köszöntötte az emlékművet avató falut. Az elnök vajkaiakhoz írott levelét az ünnepségen Láng Judit, a pozsonyi magyar nagykövetség ügyvivője olvasta fel. A magyar államfő emlékeztetett arra, hogy az értéket felmutató szoboravatás gesztusából a vajkaiak két üzenete olvasható. Az egyik, amit maga a szobor hirdet: Szent István öröksége, életművének máig eleven tanítása, miszerint "megmaradásunkhoz magunkba kell építenünk más kultúrák kincseit, miközben magyarságunk örökségét is megőrizzük. Ez a feladat ma is kihívást jelet."

A másik üzenet a szoborállító közösségé. "Vajkának nehéz sors jutott osztályrészül. A nagyhatalmi politika az itt élők véleményét figyelmen kívül hagyva döntött a település sorsáról," de a döntéshozók később sem figyeltek oda a falu helyi adottságaira, és az emberekre nem figyelő hatalmi elbizakodottság a természetet sem tisztelte. Így lett az egykori szépséges és életet adó, eleven Dunából üzemvízcsatorna, a Szigetköz falvai közül többől elzárt település, a maga különös módján így szakadt ki eredeti történelmi és táji környezetéből Vajka - írta az elnök. Levelében Sólyom László emlékeztetett azokra a napjainkban már jelentkező erőfeszítésekre, hogy a politika kezdje el a történelem során osztott sebek gyógyítását. "A természet gyógyítása azonban még nem tart itt. Önök a most állított szoborral és mindennapi tevékenységükkel bizonyítják, hogy itt, őseik földjén, azok nyelvét, hitét őrizve akarnak élni. Hisznek önmagukban, hisznek közösségük erejében, és nap mint nap létükkel üzennek azoknak, akik kellő érzékenység és elegendő ismeret nélkül avatkoztak az itteni emberek és a természet életébe" - áll Sólyom László levelében.

A szép számú közönséget vonzó ünnepség a révkomáromi rockszínház Mária evangéliuma című rockoperájának bemutatójával, majd a késő esti tüzijátékkal ért véget, és ez alkalomból a három szigetre szorult falut a külvilággal összekötő komp is két órával tovább, éjfélig közlekedett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szent István emlékművet avattak Vajkán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra