Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Albán holokauszt Koszovóban

2005. július 25. 16:14

A Danas című napilapnak adott hétfői interjúban egy tanú megerősítette, hogy a koszovói válság idején albán polgárok - közöttük gyermekek - holttestét égették el egy dél-szerbiai gyárban.

<

Az egyik legmértékadóbb belgrádi újságnak számító Danas azt írja, hogy munkatársa teljes titokban készített interjút egy szkopjei étteremben egy személlyel, aki féltve saját és családja biztonságát nem kívánta elárulni a nevét. Arról viszont nyíltan beszélt, hogy az 1999-es koszovói válság idején, amikor a NATO gépei bombázták Jugoszláviát, albán civilek holttestét égették el egy dél-szerbiai gyár kemencéjében. Erről a bűntényről első ízben tavaly decemberben tájékoztatta a nyilvánosságot a múlt bűneinek feltárásával foglalkozó Natasa Kandic, a Humanitárius Jogi Alap (FHP) elnöke. Kandic asszony akkoriban a Danas hasábjain pontosan leírta, mi hogyan történt, a háborús bűntényekkel foglalkozó belgrádi különbíróság ügyészsége azonnal foglalkozni kezdett az üggyel. Néhány héttel később Kandic asszony megkongatta a vészharangot, mondván, cikke megjelenése után Surdulicában, Vladicin Hanban és Vranjéban megfélemlítik és fenyegetik a polgárokat, hogy felfedjék az FHP forrásait.

A Danasnak nyilatkozó tanú elmondásából arra lehet következtetni, hogy Kandic vádjai és félelmei egyáltalán nem alaptalanok. Az illető a surdulicai Mackatica gyárban történtekről beszél, tanúsítja, hogy albánok holttesteit égették el az üzem kemencéjében. Az illető szerint a válság idején egy olyan intézményben dolgozott, ahol "nagyon sok ember megfordult". Először a surdulicai polgároktól értesült arról, hogy kamionokkal albán holttesteket szállítanak Mackaticába.

Az illető számára ez hihetetlennek tűnt, de a híresztelések helytállóságára akkor döbbent rá, amikor hallotta az állambiztonsági szolgálat (RDB) helyi emberei, a rendőrség és az igazságszolgáltatás közötti beszélgetéseket. Akkoriban a surdulicai RDB tisztségviselői "sérthetetlenek" voltak. A tanú családja biztonsága érdekében nem kívánja a nyilvánosságra hozni, hogy kik irányították az akciót, de teljesen bizonyos abban, hogy kész gépezet működik a tömeggyilkosságok elfedésére. Surdulicában félelem és bizalmatlanság uralkodik - mondta az illető, amjd hozzáfűzte, hogy ha valaki bukik a titkosszolgálat vagy a rendőrség vezetői körül, akkor bukik mindenki.

Natasa Kandic korábbi írásában azt állította, hogy a bűntényt a titkosszolgálat hírhedt ezredese, Milorad Ulemek Legija irányította (korábban felesége nevét használta, Milorad Lukovic Legijának hívták), aki a Djindjic-per elsőrendű vádlottja, és akit a múlt hónapban három politikai bűncselekmény elkövetése miatt ítélt el a belgrádi kerületi törvényszék.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Albán holokauszt Koszovóban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra