Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

90 éves a berlini magyar díva

2002. április 18. 03:15

A Collegium Hungaricum Berlin 90. születésnapján az életéről szóló kiállítás megnyitójával és hat filmből álló vetítéssorozattal köszönti Eggerth Mártát, a magyar hangosfilm első sztárját, a harmincas évek Berlinjének legismertebb énekes színésznőjét.

<

A Collegium Hungaricum Berlin 90. születésnapján, április 17-én az életéről szóló kiállítás megnyitójával és hat filmből álló vetítéssorozattal köszönti Eggerth Mártát, a harmincas évek Berlinjének legismertebb énekes színésznőjét, aki május 16.-án férje születésének 100. évfordulóján, személyesen is ellátogat a császárvárosba.
A május 10.-ig látható kiállítás anyaga Werner Mohr és a kurátor, Kőniger Miklós magángyűjteményéből származik.

Eggerth Márta 1912-ben született Budapesten. Énekesnői pályáját korán kezdi, csodagyerekként tartják számon. Miután több zenés játékban, operettben szerepel, 1929-ben megkapja első – és egyetlen magyarországi – filmszerepét, a Csak egy kislány van a világon című filmben (rendezője Gaál Béla). Bécsi és hamburgi színházi szereplések után 1931 és 1938 között Berlinben lesz híres énekes és filmszínésznő.

Sugárzó természetességével és tiszta, kidolgozott, koloratúrszoprán hangjával Németországban is hamar ismertté válik: egy év alatt mindjárt négy film főszerepét játssza… 1931 és 1938 közt csaknem 30 német, osztrák, brit illetve olasz gyártású filmben szerepel, nagyrészt operett- vagy zenés filmekben.

Berlini évei alatt több, mint 50 dala jelenik meg a Lindström cég lemezein. Partnerei a kor leghíresebb színészei, mint például Gustav Fröhlich, Hans Albers, Georg Alexander vagy férje, a lengyel származású Jan Kiepura (1902-1966) operaénekes, tenorista.

1938-ban, Ausztria német megszállása után férjével Amerikába emigrált. Az Egyesült Államokban az MGM studió filmjei mellett főként operettekben játszott. Lehár Ferenc Víg özvegy című operettjében férjével Amerikában, majd Európában összesen több, mint ezer előadásban énekel. A háború befejezte után többször visszatért Berlin, Bécs és Párizs színpadaira.

filmhu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

90 éves a berlini magyar díva

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra