Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Autogrammot kért, majd pár óra múlva hidegvérrel lelőtte John Lennont

2019. december 8. 08:44 Múlt-kor

Amikor a zenész elhaladt mellette Chapman lőállásba vágta magát és megszólította áldozatát: „Mr. Lennon”. Egy pillanattal később meghúzta a ravaszt. Chapman öt lövést adott le, az első golyó nem, de a másik négy a hátán és a bal vállán találta el John Lennont, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Egy legenda elbúcsúzott.

<

Órákkal a véres incidens előtt, 1980. december 8-án Mark David Chapman, Lennon legújabb lemezét a kezében szorongatva, békésen várakozott a New York-i Central Park sarkán álló Dakota-ház előtt. A luxus apartmanház egyik lakójára, az egykori Beatles-sztárra várakozott. Nagyjából délután öt körül Lennon felesége, Yoko Ono társaságában megjelent a bejáratnál. Amint meglátta a zenészt, Chapman szinte kővé merevedett. A mellette álló fotóst ez nem nagyon zavarta, és akcióba lendült. Egy jó kép reményében Lennon orra elé tolta a csaknem megbénult Chapmant. A zenész dedikálta a lemezborítót és távozott. A művész házaspár késő este tért vissza otthonába. A Dakota-ház körül hosszú órákon át őgyelgő Chapman ekkorra már felszívta magát. Elhatározta, hogy nem ad Lennonnak még egy esélyt és hidegvérrel meghúzta a ravaszt.

Az illogikus, megmagyarázhatatlan indítékkal elkövetett gyilkosságokat gyakran titokzatosság lengi körül. Ez alól a Lennon elleni merénylet sem volt kivétel, amelyhez az évek során számos bizarr teória tapadt. Egyesek úgy vélték, hogy a lelkileg instabil, és az öngyilkosság gondolatával kacérkodó Chapman kiváló alanya lett a CIA által még az 1950-es években elindított tudatmódosító kísérleteknek, amelyek számos, az USA-ban elkövetett politikai gyilkossággal hozhatók kapcsolatba.

De mi célja lehetett a CIA-nak Lennon meggyilkolásával? A zenész kisebbik fia, Sean Lennon egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a rendkívüli karizmával rendelkező édesapja szálka volt az amerikai kormányzat szemében. Lennon ugyanis rengetegszer fellépett a vietnámi háború, a rasszizmus és az elnyomás ellen, és tízezreket meg tudott mozgatni egy-egy ügy mellett. Tény, hogy a kormányzat Lennon kiutasításán is dolgozott, de ezen logika mentén más szókimondó előadókat, így például Bob Dylant vagy a legendás punk rock banda, a rendszert élesen bíráló Dead Kennedys tagjait is hidegre lehetett volna tenni.

A teljes igazságot talán soha nem tudjuk meg, de egyet bizton állíthatunk: John Lennon munkássága évtizedekkel a halála után is nagy hatást gyakorol az emberekre. Egy 2002-ben Nagy-Britanniában végzett felmérés alapján Lennon az előkelő nyolcadik helyet foglalta el a 100 legjelentősebb brit listáján. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Autogrammot kért, majd pár óra múlva hidegvérrel lelőtte John Lennont

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra