Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Atomreaktor oldhatja meg Amelia Earhart eltűnésének rejtélyét

2021. március 8. 15:17 Múlt-kor

Az amerikai Penn State egyetem kutatói egy régi, viseltes alumíniumlemezt tesznek ki egy atomreaktor szívéből származó részecskesugárnak – abban a reményben, hogy a kísérlet segít megoldani a repülés női úttörője, Amelia Earhart eltűnésének rejtélyét.

Lassan évszázados rejtély új megközelítésben

Az Atlanti-óceánt elsőként szólóban átrepülő nőként ünnepelt Earhart egyúttal a történelem egyik legszélesebb körben ismert rejtélyének is a középpontjában áll: 1937. július 2-án a pilótanő és navigátora, Fred Noonan a Földet körberepülő útjuk során felszálltak Új-Guinea szigetéről Earhart Lockheed Electra 10E repülőgépével, azonban sosem érkeztek meg következő úti céljukhoz, a Csendes-óceán egyik legelhagyatottabb részén fekvő lakatlan Howland-szigetre.

Az út során Earharték sikeresen felvették a kapcsolatot az amerikai parti őrség Itasca nevű hajójával, amely a sziget közelében várta, hogy segíthessen irányítani leszállásukat, azonban a pilótanő üzeneteiből az derült ki, gondok vannak a repülőgép műszereivel, és a páros bizonytalan volt pontos földrajzi helyzetét illetően. Earhart, Noonan és az Electra sosem került elő.

1991-ben az Earhart-rajongó Richard Gillespie egy alumíniumpanelre bukkant egy vihar által partra tett törmelék közt a Kiribatihoz tartozó Nikumaroro szigetén, amely körülbelül 480 kilométerre van a Howland-szigettől. Gillespie szerint a lemez Earhart Electrájából származhat – most a Penn State kutatói neutronsugárral keresnek erre utaló nyomokat.

Gillespie a Történelmi Repülőgépek Felkutatásáért Nemzetközi Csoport (TIGHAR) alapítója, amely 1988 óta foglalkozik Amelia Earhart sorsának felderítésével.

„Eleinte kissé szkeptikus voltam” – mondta el Kenan Ünlü, a Penn State atommérnöki professzora.  „Korábban is voltak hasonló irányú érdeklődések, de aztán folytattunk egy hosszú telefonbeszélgetést Mr. Gillespie-vel, aki tisztázta, hogy bármiféle, általunk kinyerhető adatok érdekelnék őket, akkor is, ha azok azt bizonyítanák, hogy a folt nem származhat Amelia Earhart repülőgépéből. Megegyeztünk, hogy meglátjuk, mit találunk.”

A kutatók abban reménykednek, hogy a neutronradiográfia néven ismert eljárás egyéb módon láthatatlan nyomokra deríthet fényt a különös alumíniumdarabon. Azt már most megállapították a kutatók, hogy szélei mentén baltával vágták körbe, egy oldalát kivéve, amelyet „ismétlődően feszegettek”, hogy leváljon eredeti helyéről.

Az egyetem campusán található Breazeale Atomreaktor neutronsugarainak a lemezre való irányítása a kutatók elmondása szerint kimutathatja a lemez minden olyan részletét, amely nem egységes alumíniumból áll. Ha az adott helyen a fém tiszta alumínium, a részecskék egyenesen átjutnak rajta, ha azonban szenet vagy hidrogént tartalmazó molekulák vannak a felszínén – például koralldarabkák, amelyek esetleg egy, a fémbe vésett sorszámban halmozódtak fel –, akkor azok szétszórják a neutronokat. A szórásminta pedig képet alkot a korallról (vagy bármilyen egyéb anyagról), ugyanúgy, ahogy a röntgensugarak az emberi csontozat képét képesek kirajzolni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Atomreaktor oldhatja meg Amelia Earhart eltűnésének rejtélyét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra