Múlt-kor.hu

A roncstelepről végül múzeumba került Spielberg híres cápája

A roncstelepről végül múzeumba került Spielberg híres cápája

2020. november 26. 11:35 MTI

A cápa című Spielberg-film főhőse, Bruce, a cápa lesz az amerikai filmakadémia áprilisban megnyíló új múzeumának egyik sztárja.

A nyolc méter hosszú, fél tonnát meghaladó súlyú, üvegszálas anyagból készült műcápa nem szerepelt Steven Spielberg 1975-ben forgatott tengeri horrorjában.

A filmhez készített három mechanikus cápakelléket a forgatás után elpusztították, mivel a stúdió nem látta előre, hogy a produkciónak milyen óriási sikere lesz.

Mikor azonban a film befutott, a Universal az eredeti öntőforma segítségével elkészíttette Bruce egyetlen hiteles mását, ami 15 évig a stúdió előtt riogatta a látogatókat.

Ezt követően egy roncstelepre került, ahol 25 éven át hevert a lomok között, majd a telep tulajdonosa 2016-ban a filmakadémiának ajándékozta.

A cápát egyébként a fáma szerint a stábtagok nevezték el Bruce-nak, állítólag Spielberg ügyvédjére, Bruce Raynorre utalva. A restaurált, 45 éves, rémisztő ragadozó mostantól az amerikai filmakadémia múzeumának harmadik emeletéről lóg, kilenc méter magasból.

A cápa olyan nagy, hogy a múzeum egy kivett ablakán kellett beemelni daru segítségével, mert máshogy nem fért be. Bill Kramer, a múzeum igazgatója közleményében örömmel fogadta a gyűjtemény új darabját, mint írta: „Ez egy hosszú út vége Bruce számára.”

A cápa az amerikai filmakadémia 2021 áprilisában megnyíló múzeumának eddigi legimpozánsabb kiállítási tárgya. A gyűjteményben már szerepel Judy Garland piros cipője az Óz, a csodák csodája című 1939-es filmből és Lugosi Béla köpenye az 1931-ben forgatott Drakulából.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A roncstelepről végül múzeumba került Spielberg híres cápája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra