Múlt-kor.hu

A keresztesek elől menekülő városlakó elrejtett kincseire bukkantak Caesareában

2018. december 4. 14:37 MTI

Huszonnégy aranyérmét és egy fülbevalót találtak régészek az észak-izraeli Caesareában. A kincset vélhetően menekülő gazdája rejtette el, amikor 900 évvel ezelőtt a várost elfoglalták a keresztesek.

A régészek egy kis bronzedényben találták a 24 aranypénzt és a fülbevalót, az edényt két kő közé rejtették egy régi ház kútja közelében - közölte az Izraeli Régészeti Intézet és a feltárásban részt vevő több szervezet.

A sajtónak hétfőn bemutatott és a 11. század végéről származó aranypénzek révén a kincs a város keresztesek általi, 1101-ben történt elfoglalásához köthető, amely Caesarea történetének egyik legtragikusabb időszaka volt - olvasható az ásatást vezető Peter Gendelman és Mohammed Hatar közleményében.

„Valaki elrejtette a vagyonát, azt remélve, hogy később megkeresi, de soha nem tért vissza. Korabeli írásos források szerint Caesarea lakosainak többségét I. Baldvinnak (1100-1118), Jeruzsálem keresztes királyának a hadserege meggyilkolta. Elképzelhető, hogy a kincs tulajdonosa és a családja is a mészárlásban vesztette életét, vagy eladták őket rabszolgának, és soha nem keresték az aranyukat” - mondták a régészek.

Robert Kool, az Izraeli Régészeti Intézet érmeszakértője szerint az aranyérmék között VII. Mihály bizánci császár uralkodásához köthető ritka pénzérmék is találhatók. „Ezeket a pénzeket helyben nem használták, és arra engednek következtetni, hogy érintkezés és esetleges kereskedelmi kapcsolat volt ebben az időben Caesarea és Konstantinápoly (Bizánc) között” - mondta a szakértő.

A Földközi-tenger partján fekvő Caesareát az i.e. előtti 1. században építtette a rómaiak által kinevezett I. Heródes, Júdea királya.

Nagy kiterjedésű római és középkori romjainak köszönhetően Caesarea Izrael egyik leglátogatottabb városa. A városban számos jelentős leletre bukkantak: 2015-ben kétezer darab, ezeréves aranypénzt találtak búvárok, a régészeti hivatal szerint ez volt az Izraelben talált legnagyobb numizmatikai kincs.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A keresztesek elől menekülő városlakó elrejtett kincseire bukkantak Caesareában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra