Múlt-kor.hu

A CIA szerint a tálibok, mások szerint Musarraf elnök ölette meg a pakisztáni ellenzék vezetőjét 2007-ben

A CIA szerint a tálibok, mások szerint Musarraf elnök ölette meg a pakisztáni ellenzék vezetőjét 2007-ben

2020. december 27. 14:25 Múlt-kor

Benazir Bhutto önfeledten integetett a szolgálati autó nyitott tetőablakából. Az idilli pillanatok életének utolsó másodpercei voltak. A pakisztáni ellenzék 8 éves száműzetés után hazatért vezére 2007. december 27-én éppen egy Ravalpindiben tartott nagygyűlés helyszínét készült elhagyni, amikor lövések dördültek el irányába, majd néhány másodperccel később egy öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát. Bhuttót kórházba szállították, életét azonban már nem tudták megmenteni.

Az 1988-ban Pakisztán miniszterelnökévé, egyben egy muszlim ország első női vezetőjévé választott politikusnő halálát pártja, a Pakisztáni Néppárt szerint a lövések okozták.

A Scotland Yard szakértői azonban úgy vélik, hogy a robbanás következtében a fejét a tetőablakba beütő Bhutto koponyasérülései vezettek halálához. Mivel a holttestet nem boncolták fel, az igazság valószínűleg sohasem fog kiderülni.

Bár a CIA – az azóta dróntámadás áldozatává váló – Baitullah Mehsudot, az al-Kaida-kapcsolatokkal rendelkező pakisztáni tálib vezetőt vádolta meg a merénylet elkövetésével, sokan mást sejtenek a gyilkosság mögött.

A pakisztáni szervek ugyanis minden lehetséges eszközzel igyekeztek akadályozni a nyomozást. Néhány órával a merénylet után tűzoltók mosták fel a helyszínt, és a Bhuttót szállító kocsit is kitisztították, számos nyomot eltüntetve ezzel.

Sokan ezért a merénylet idején hivatalban lévő pakisztáni elnököt, Pervez Musarrafot sejtik a gyilkosság hátterében.

Az exelnök pozíciói a merénylet idején annyira meggyengültek, hogy az ellenzéki vezetővel kötendő szövetség jelenthette volna politikai túlélésének zálogát.

A rezsimet többször is élesen kritizáló Bhutto azonban nem hajlott a megegyezésre, ezért – az elmélet szerint – Musarraf jobbnak látta eltenni láb alól. Bár nincsenek megfelelő bizonyítékok az állítás igazolására, a pakisztáni hatóságok 2013 augusztusában hivatalosan is büntetőeljárást indítottak a jelenleg Dubajban élő Musarraf ellen Bhutto meggyilkolásának vádjával.

Egy más vádak – az alkotmány 2007-es felfüggesztésével járó szükségállapot bevezetése, valamint az ezzel egyet nem értő bírók bebörtönzése – miatt párhuzamosan folyó eljárás keretében 2019. december 17-én a bíróság távollétében halálra ítélte Musarrafot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A CIA szerint a tálibok, mások szerint Musarraf elnök ölette meg a pakisztáni ellenzék vezetőjét 2007-ben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra