Múlt-kor.hu

A bódult Periklész ihatott az Athénban talált kupából

2014. július 31. 11:50 MTI

Periklésznek, az ókori athéni demokrácia nagy államférfijának tulajdonított ivóedényt találtak régészek Görögországban. 

Az edényen a Periklész név olvasható öt másik korabeli athéni személy nevén kívül. A régészek feltételezik, hogy ők hatan egy közös mulatság során, életkoruk sorrendjében vésték rá nevüket a kupára. A Ta Nea szerint a régészek "99 százalékban" biztosak abban, hogy az edényből a nagy hadvezér (is) ivott, mert szerepel a csészén bátyjának, Ariphronnak a neve is, Periklészé fölött, márpedig ez a név rendkívül ritka volt. A Perkilész-kupát az Athéni Felirattani Múzeumban állítják ki ősztől.

A fiatal Periklész, aki a húszas éveiben járhatott, megoszthatott társaival egy kupa bort, s az oldott hangulatban dönthettek úgy, ráírják a nevüket - mondta a lapnak Angelosz Matthaiou, a Görög Felirattani Társaság vezetője. A régész szerint a társaság tagjai eléggé felönthettek a garatra, mert az, aki a Periklész nevet az edényre írta, hibát vétett, és kijavította - így a tudós. Galini Daszkalaki régész szerint a boroskupát egy hetedik, Drapetisz nevű személynek adhatták ajándékba, aki vagy a pohárnokként őket szolgáló rabszolga vagy a kocsma tulajdonosa lehetett.

A politikus, szónok és hadvezér Periklész (i.e. 495-429) neve összefonódik az ókori Athén aranykorával. A városállam legjelentősebb politikusaként, az athéni demokrácia egyik úttörőjeként tartják számon. Neki köszönhető, hogy Athén vezető szerepre tett szert az ókori Görögországban, s az ő nevéhez fűződnek az Akropolisz pompás építményei is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A bódult Periklész ihatott az Athénban talált kupából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra