Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt a kevlár feltalálója

2014. június 23. 10:10 MTI

Elhunyt Stephanie Kwolek amerikai kémikus, aki 1965-ben feltalálta a szupererős, sav- és hőálló kevlár anyagot, amely forradalmasította a testet védő harci felszerelést: a belőle készült mellények számtalan rendőr és katona életét mentették meg a golyóktól.

<

Kwolek Delaware-ban hunyt el 90 esztendős korában, rövid betegséget követően. A DuPont vegyipari vállalat, amelynél 1946-tól négy évtizedig dolgozott, a hétvégén erősítette meg halálhírét.

"Mindannyiunkat mély szomorúsággal tölt el a DuPont tudósának, Stephanie Kwoleknek a távozása, aki kreatív és elkötelezett vegyész volt, a tudomány valódi női úttörője. Az első folyadékkristályos polimer előállítása és a kevlár feltalálása nagyszerű pályafutásának fénypontjai voltak" - idézte fel emlékét Ellen Kullman, a vállalat vezetője pénteki közleményében.

Az apró termetű tudós a gumiabroncsot megerősítő rost kidolgozásán fáradozott, amikor ráakadt a híg, tejszerű polimeroldatra, amely ígéretesnek bizonyult. 2007-ben a delaware-i News Journalben erre emlékezve elmondta: nem volt kifejezetten "heuréka pillanat". De ez vezetett a kevlár kifejlesztéséhez, amely ma nélkülözhetetlen a golyóálló felszerelések terén. Az anyagot egyebek mellett felhasználják még gumiabroncsok, tűzoltó védőruha, hajótestek, optikai kábelek, sílécek, üzemanyagtömlők, valamint repülők és űrhajók darabjainak készítéséhez is. A kevlár nagyon könnyű anyag, ugyanakkor rendkívül erős, ötször erősebb az acélnál.

"Legalábbis bízom abban, hogy életeket mentek. Elég kevés olyan ember van, aki pályafutása során elmondhatja, hogy tehetett valamit az emberiség javára" - mondta a tudós, aki 1923-ban született New Kensigtonban és kémiából szerezte diplomáját a Carnegie Mellon Egyetem műszaki karán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elhunyt a kevlár feltalálója

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra