Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Akiknek "nem kellett" a korona

2014. június 3. 14:23

<

Távozás Szent Péter trónjáról

Még a vatikáni tudósítókat, a pápa legközelebbi munkatársait és az állam szóvivőjét is meglepte XVI. Benedek azon bejelentése, miszerint idős korára való tekintettel 2013. február 28-i dátummal lemond. A katolikus egyházfő azzal indokolta tettét, hogy elhagyta az ereje, s már nem elég erős a pápai tisztséggel járó feladatok megfelelő ellátásához. A pápai lemondást a katolikus egyház törvénykönyvének 332. paragrafusa teszi lehetővé, ám csak akkor törvényes, ha önkéntesen történik, és megfelelő módon bejelentik. A történelem során Benedek volt a második önként lemondott pápa, ám többen akadtak, akik nem önszántukból hagyták el Szent Péter trónját. A Pápai Állam történetében (a történészi viták miatt pontos adatot nem lehet mondani) körülbelül 6-8-an hagyták el élve hivatalukat, főként valamilyen külső kényszer hatására.

XVI. Benedek előtt az egyetlen pápa, aki önként vált meg a pápai tróntól, V. Celesztin volt, aki IV. Miklós pápa 1292-es halála után a több mint két éven át üresen álló trónt 1294 nyarán hosszas huzavona után foglalta el. A politikai ellentétektől terhes egyházra a 13. század végén egyre nagyobb súllyal nehezedtek a társadalom minden rétegét átható misztikus és apokaliptikus várakozások, így az eretnekmozgalmakban és a kolduló rendekben kifejezésre jutó miszticizmus a pápai trónt is elérte. Európa a "diplomata pápák" után egy angyali pápától várta a megváltást.

XVI. Benedek pápa V. Celesztin sírjánál

A pápaválasztó bíborosok pártjai nem tudták ráerőltetni akaratukat a másikra, így egy kompromisszumos megoldásként az élete nagy részét remeteként töltő Murrone Péter került V. Celesztin néven Szent Péter trónjára. A bíborosok ugyanis azt remélték, hogy majd a hivatali ügyekhez és a diplomáciához mit sem értő remete-pápát könnyen kézben tudják tartani.

Társadalmi és politikai ismeretek hiányában a pápai trónra tökéletesen alkalmatlan és csupán minimális teológiai műveltséggel rendelkező Celesztin totális zűrzavart okozott az egyházkormányzatban, legjobban az Anjouk tudták befolyásuk alá venni az egyházfőt. Az agg remete egyre inkább megrettent a rá nehezedő terhektől és a tudatlanul vállalt feladat nagyságától. Saját lelki üdvét féltve öt hónap után úgy döntött, lemond pozíciójáról. A történelem első, önként lemondott pápáját 1296-ban bekövetkező halála után szinte azonnal szentté avatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Akiknek "nem kellett" a korona

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra