Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Legyen olyan a szagod, mint egy vikingnek!

2014. május 29. 12:36

Nem mindennapi turistaszenzációval rukkolt elő York: az angliai város múzeuma "viking sprayt" kínál a látogatóknak, akik így testközelből érezhetik át, milyen volt vikingnek lenni a középkorban.

<

Az Anglia északkeleti részén található települést 866-ban foglalták el a vikingek és tették britanniai birtokaik központjává. A vikingek uralma idején Jorvik forgalmas kikötőváros és az észak-európai kereskedő-útvonalak egyik csomópontja lett. Az utolsó jorviki uralkodót, Véresfejszéjű Eriket Eadred szász király űzte el 954-ben, aki Northumbriát beolvasztotta növekvő angolszász birodalmába. A város neve ezek után fokozatosan Yorkra rövidült.

Bár a skandináv hódítás óta több mint ezer év telt el, York gondosan ápolja viking örökségét. A JORVIK Viking Központ az elmúlt három évtizedben több mint 17 millió látogatót fogadott, számos régészeti emléket őriz és évente nagyszabású viking fesztivált rendez. Alapításának (1984) 30. évfordulójára időzítve a látogatóközpont szakértői a Visit Yorkkal és tudósokkal karöltve egy "viking illatszert" dobott "piacra". A találóan csak Északi Erőnek nevezett termékben a Visit York honlapján megjelent ismertetés szerint mindazok az aromák összesűrűsödnek, amelyekkel egy viking harcos nap mint nap találkozhatott.

A kutatók ebben a jó illatokat (fenyő, tengervíz, gyümölcsök, dió) vegyítették a kevésbé kellemes szagokkal (vér/alvadt vér, iszap, emberi veríték, felégetett házak füstje). Azt egyelőre nem tudni, hogy dezodorként lehet-e besorolni a "hamisítatlan" viking szagot kínáló terméket, mindenesetre innovatív jelenség az illatszerek piacán - és a hírek szerint elég jól fogy.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Legyen olyan a szagod, mint egy vikingnek!

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra