Múlt-kor.hu

Héber lap: Hitler "meleg üdvözletét" küldi a zsidóknak

2014. január 29. 13:30

Minden idők egyik legbizarabb újságcikkére bukkant egy idős zsidó férfi egy héber nyelvű napilapban: az újság egyik 1924-es írása szerint Hitler "meleg üdvözletét küldi a zsidóknak".

Rendkívüli újságcikket szúrt ki kutatása közben Shimon Rahamim: a ma már nem létező héber nyelvű napilap, a Doar Hayom 1924. augusztus 8-i számában egy Hitlerrel foglalkozó írás olvasható, amely a Führerrel mint a "nacionalista németek" vezetőjének szerepével foglalkozik - számolt be az Arutz Sheva hírportál.

A cikk egy interjúra hivatkozik, amelyben Hitler "meleg üdvözletét küldi a zsidóknak". A Führer az egyik német lapnak adott interjújában arról beszél, hogy a múltban elbukó nemzetek azzal vívták ki maguk ellen a sorsot, hogy rosszul bántak saját zsidóságukkal, és azt tanácsolta, az egész világnak fel kell mérnie a zsidókhoz való viszonyát és annak megfelelően kell viselkednie.

A Doar Hayom egyik lapszáma

Hitler a cikk megjelenésekor börtönbüntetését töltötte, miután 1923-ban az ún. sörpuccsban való részvételéért öt évre ítélték, de végül 1924 decemberében szabadult. Rahamim egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy a Führer valóban ezeket nyilatkozta, mondván, így akart a német hatóságok kedvében járni, ugyanakkor ebben az időben írta meg antiszemita manifesztumát, a Mein Kampfot is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Héber lap: Hitler "meleg üdvözletét" küldi a zsidóknak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra