Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A pulyka kultúrtörténete az aztékoktól a hálaadásig

2013. november 28. 16:14

<

Karácsony és hálaadás

A viktoriánus Angliában még ritkaságnak számított, a polgári konyhákon karácsonykor zömében liba, marha vagy nyúl sült készült. 1840-ben a Viktória királyné családja számára készült karácsonyi menüben például marhasült, valamint a középkori királyi ünnepi étkekben jellemző hattyú is szerepelt, viszont a század végére már mindenhol az olcsóbbnak tűnő pulyka hódított és váltotta ki a libasültet. 1863-ban, amikor Lincoln amerikai elnök nemzeti ünneppé nyilvánította a hálaadás napját (minden év november utolsó csütörtökét), a pulyka már a karácsonyi menüben is fel-feltűnt.

A XVII. századból, a zarándok atyák korából származó évforduló – amikor az ősök a sikeres betakarítás, a télire való ennivaló felhalmozása feletti örömüket fejezték ki – a karácsony mellett a második legnépszerűbb családi ünnep. Bár a XIX. századi polgári konyhákon a libasült még biztosan megelőzte, az Amerikában szabadon élő pulyka fokozatosan a hálaadás napi menünek is elengedhetetlen része lett. Amelia Simmons 1796-os első amerikai szakácskönyve (American Cookery) a pulykasültet tőzegáfonya szósszal ajánlja, a klasszikus szósszal és töltelékkel való elkészítés szilvás pudinggal kísérve pedig Charles Dickens 1843-as Karácsonyi Énekének köszönhető.

A cikk bővebb változata a Múlt-kor történelmi magazin 2010. téli számában olvasható

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A pulyka kultúrtörténete az aztékoktól a hálaadásig

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. őszi különszám: Ármány és szerelem a Fehér Házban

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra