Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elhunyt a "hobbitok" felfedezője 

2013. július 24. 14:09 MTI

Elhunyt Mike Morwood ausztrál régész, aki a hobbitnak nevezett kistermetű emberféle felfedezésével szerzett nevet a tudományban.

A 62 éves kutató kedden halt meg rákban - közölte a Wollongong Egyetem.

Morwood vezette 2003-ban azt a csapatot, amely Flores indonéziai szigeten egy mindössze egy méter magas előember maradványaira bukkant. Az úgynevezett homo floresiensist (floresi ember) magassága miatt hobbitként is emlegetik, utalásként a J.R.R. Tolkien regényében szereplő meseszerű alakokra.

A barlangban felfedezett, 1,06 méter magas ősmaradványainak korát 18 ezer évesre becsülik. Megtalálása nagy szenzációnak számított a tudósok körében, akik korábban úgy vélték, a ma élő ember közvetlen őse a homo sapiens, aki egyedül maradt fenn rokona, a neandervölgyi ember 30 ezer évvel ezelőtti kihalása után.

Az ausztrál Peter Brown és Mike Morwood által irányított csapat 2003-ban tette közzé tanulmányát a Science-ben a hobbit koponyájáról. A tomográf által szolgáltatott háromdimenziós képek segítségével láthatókká váltak az üregek, az erek, a homloki és nyakszirti lebenyek, varratok.

Ezt összehasonlították a homo sapiens, a homo erectus, a pigmeus, a csimpánz és a gorilla koponyáival, és egyértelműen megállapították, hogy a homo floresiensis és a pigmeus koponyájában nincsen semmi közös. Agyának kis mérete nem vezethető vissza valamiféle betegségre sem. A test körül megtalált maradványok is azt a feltételezést erősítik, hogy fejlett egyedek csoportjáról van szó, akik feltalálták a tüzet, a kőfaragást, ételeik elkészítését.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Elhunyt a "hobbitok" felfedezője 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra