Múlt-kor.hu

Lefejezése után több lépést tett a hírhedt kalózvezér

2012. december 10. 11:44 MTI

Enyhe büntetéssel megúszták tettüket egy hírhedt északi- és balti-tengeri kalózvezér koponyájának tolvajai Németországban. Két férfi három éve lopta el a Hamburgi Történeti Múzeumból a koponyát, amelyről úgy tartják, hogy a Hanza-városban 1401-ben lefejezett Klaus Störtebeker kalózvezéré volt, akinek a legenda szerint elfogása után azt ígérték, hogy emberei közül életben hagyják mindazokat, akik előtt még lefejezve is el tud haladni. 11 kalóz előtt haladt el, mielőtt elvágódott, a tengeri rablókat azonban egytől egyig kivégezték.

Az egyik koponyatolvajt egy év felfüggesztett börtönre ítélték, társát bizonyíték hiányában felmentették, egy harmadik embert azonban 2000 euró pénzbírság megfizetésére ítéltek a "zsákmány" elrejtéséért. A vádlottak védője a perben megpróbálta kétségbe vonni a koponya hitelességét, de a bíróság szerint az ítéletnél nem vehető figyelembe, hogy az ellopott múzeumi tárgy egy hírhedt kalózvezéré vagy egy névtelen középkori kivégzetté volt-e.

A koponya és ahogy Störtebeker kinézhetett

Störtebeker és társai az Északi- és a Balti-tengeren akadályozták portyáikkal a felvirágzó kereskedelmet. A Vitális Testvérek elnevezésű, skandináv eredetű kalózszövetség vezetőjét végül Helgolandon elfogták és 1401-ben (vagy 1400-ban) kivégezték.

A legenda szerint azt ígérték neki, hogy emberei közül életben hagyják mindazokat, akik előtt még lefejezve is el tud haladni. A legenda szerint 11 kalóz előtt haladt el, mielőtt elvágódott, a tengeri rablókat azonban egytől egyig kivégezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Lefejezése után több lépést tett a hírhedt kalózvezér

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra