Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ez az egy falu éli túl a maja apokalipszist

2012. november 22. 08:58

Az egyik kevéssé ismert maja prófécia szerint csupán egyetlen apró, álmos franciaországi falu éli túl december 21-ét, azaz a világ végének bekövetkeztét. A Pireneusokban megbúvó település lakói azonban szemmel láthatóan nem örülnek a kitüntetett szerepnek.

<

Talán nem merészség azt állítani, hogy néhány éve alig akadt a Languedoc-Roussillon-i régión kívül olyan ember, aki hallott volna Bugarachról. Pedig a festői szépségű picinyke település a maga szűk utcácskáival, a vad orchideákkal és friss hegyi levegőjével azonnal ámulatba ejti az arra haladó (tévedt) turistákat.

A 176 lakosú alvófalu mostanra talán a legismertebb település lett Franciaországban, a tudósítások hol „világvége-falu”-nak, hol nemes egyszerűséggel „kiválasztott falu”-nak nevezik. Az egyik maja prófécia (és nyomában rengeteg internetes oldal) ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a maja kalendárium által december 21-re jósolt világvégét csupán ez a Pireneusokban található falucska fogja túlélni.

Jean-Pierre Delord polgármester először két éve értesült az általa irányított település kivételes, közelebbről senki által meg nem vizsgált helyzetéről, amire még egy falubelije hívta fel a figyelmet. Delord ekkor önkormányzati gyűlést hívott össze, amelyen a speciális biztonsági intézkedések (például a hadsereg logisztikai célokra történő bevetése) szükségessége mellett érvelt, nehogy a faluba özönlő turisták teljesen megzavarják Bugarach paradicsomi békéjét.

2010-ig mintegy 2,5 millió internetes bejegyzés foglalkozott Franciaországban valamilyen formában Bugarachnak a maja apokalipszissel való kapcsolatával, de azóta ez a szám tovább nőtt. Ráadásul a nem éppen a mértéktartásukról ismert lapok zsúfolásig megtelt, Franciaországba tartó repülőjáratokról, a falu alatt megépített bunkerekről és félmeztelen, csengőket rázó fanatikusokról cikkeznek.

„A falu mindig is vonzotta az ezoterikus tanokért lelkesedő turistákat, s ez így lesz a jövőben is, de a mostani helyzet teljesen más” – nyilatkozta Delord. Mint ismert, Dél-Franciaország ezen csücske a misztikum és az okkultizmus Mekkája, elég csak Rennes-Le-Chateau-re utalni, ahol egyesek szerint Jézus Mária Magdalénával családot alapított, s a település titkának feltárása a Szent Grál vagy a Frigyláda rejtélyére is fényt deríthet.

Bugarach rejtélyét titokzatos hegye adja. A geológusok szerint a Pic de Bugarach kialakulása után nem sokkal felrobbant, és valósággal fejtetőre állt, úgy zuhant vissza. Az 1320 méter magas hegyről az évtizedek alatt megfigyelt különös hangok és a csúcsnál látható furcsa fényjátékok miatt azt gondolják, hogy az UFO-k leszállópályája, vagy éppen titkos, földalatti bázisa. Súlyát jelzi, hogy egyszer állítólag maga François Mitterrand köztársasági elnök is felkereste magánhelikopterével.

A mindig jól értesült brit bulvárlap, a Daily Mail úgy tudja, a francia hatóságok arra készülnek, hogy a zarándokok nagy száma miatt lezárják a szentként tisztelt hegyet. A maja apokalipszistől tartó hívők szentül hiszik, hogy ha a katasztrófa megtörténik, a hegy szétnyílik és egy űrhajó emelkedik ki belőle, amellyel elmenekülhetnek a közelben tartózkodók.

Szakértők azonban többször is figyelmeztettek, hogy a próféciák nem tesznek utalást a világvégére, a dátum csak egy korszak végét jelzi a maják naptárában; szerintük ez csupán a 13. baktun végével esik egybe. Egy baktun körülbelül négyszáz évnek felel meg, a tizenhármas szám pedig a majáknál különleges jelentőséggel bírt. A nagy kör (vagy hosszú számítás) i.e. 3114-ben kezdődik, a 13. baktun vége pedig 2012. december 21-re esik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Ez az egy falu éli túl a maja apokalipszist

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra