Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megoldották a szkíták eredetének rejtélyét

2012. november 14. 19:13

Először találtak tudományos bizonyítékot az európai és ázsiai népesség keveredésére a Mongóliában, az Altáj-hegység keleti vonulatainál megtalált szkíta harcosok maradványainak megvizsgálása után spanyol kutatók.

Sokkal keletebbre keveredtek

A Barcelonai Autonóm Egyetem (Universitat Autonoma de Barcelona, UAB) kutatói a minap bejelentették: először sikerült tudományosan bebizonyítani, hogy a kétezer évvel ezelőtt Mongóliában, az Altáj-hegység keleti vonulatainál élt és eltemetett szkíta harcosok génállományában az európai és az ázsiai népek genetikai öröksége keveredett egymással. A korábbi elméletekre rácáfolva a PLoS ONE című tudományos lap legújabb számában azt állítják a katalán kutatók, hogy a keveredés nem az európaiak keleti migrációja, hanem a közép-ázsiai népek demográfiai növekedése miatt alakulhatott ki.

Az Altáj-hegység nyugati része Oroszország és Kazahsztán területén, míg keleti vonulatai Mongóliában és Kínában húzódnak. Mint ahogy az a tanulmányban is olvasható, a közép-ázsiai sztyeppe régóta folyosót alkotott az ázsiai és európai vándorló populációk számára. Nem volt ez azonban mindig így: az ősi időkben a sztyeppe közepén található Altáj-hegység inkább szétválasztotta, mintsem összekötötte a két felén tanyázó népeket; nyugaton az európaiak, keleten pedig ázsiai népek éltek évezredeken át.

Az UAB laboratóriumában a katalán kutatók az anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t elemezték az Altáj vidékéről származó 19 bronzkori (i. e. 10-7. századi) illetve vaskori (i. e. 7-2. századi) csontvázaknál. A mintákat a hét évvel ezelőtt előkerült sírokban talált emberi maradványokból nyerték ki, a felfedezés pedig azért volt érdekes, mivel Mongóliában eddig még nem bukkantak ilyen sírokra.

A genetikai kutatásokból kiderült, hogy a vaskori populációnál tökéletes, 50-50 százalékos elegy volt az ázsiai és az európai mitokondriális DNS-ágakból. Ez azért jelentős, mert a leszármazási vonalak nem mutatták meg a keveredés jelét: az Oroszország és Kazahsztán területén feltárt sírokban csak európai, a keleti részen (Mongólia) pedig kizárólag ázsiai ágakat találtak.

Az Altáj-vidékről előkerülő DNS-mintákon végzett kutatásokból már eddig is tudták, hogy a szkíta volt az első olyan nagyobb népcsoport, amelynél keveredtek egymással az európaiak és az ázsiaiak. Eddig azonban csak az európai sztyeppék nyugati felén élő népeket vizsgálták, azt sugallva ezzel, hogy a keveredés az európai migráció miatt történt meg. A mostani kutatás viszont először igazolta tudományos bizonyítékokkal alátámasztva, hogy a keveredésre az Altáj-hegység keleti felén került sor, a kapcsolat pedig valamikor a vaskor előtt jött létre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megoldották a szkíták eredetének rejtélyét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra