Múlt-kor.hu

Elveszett királysírok

2012. szeptember 18. 12:38

I. Henrik és a vallásháború

Amikor VIII. Henrik megkezdte a katolicizmus elleni hadjáratát, elkobozta az egyházi földeket és kifosztotta a kolostorokat, emberei lerombolták az előtte uralkodó királyok sírjait is. Valószínűleg ennek a dúlásnak esett áldozatul névrokona, I. Henrik nyughelye is.

I. Henrik Hódító Vilmos fia volt, s közel 30 éven át volt trónon. Habár már 1100-ban megkoronázták, uralmának jogosságát bátyja, Róbert vitatta. A konfliktus 1106-ra oldódott meg, amikor Henrik legyőzte bátyja seregeit, Róbertet pedig börtönbe vetette.

Henrik gyakran volt távol Angliától, sokszor látogatott el Normandiába. Annak érekében, hogy távollétében biztosítsa uralmát, kiterjedt bürokráciát hozott létre, amely hatékonyan szabályozta Anglia életét. Fia halála után, Henriknek már csak egyetlen legitim örököse maradt: leánya, azonban a király 1135-ös halála után a női utód uralmát az angol nemesség nem fogadta el.

A trónutódlás nyomán kibontakozó polgárháború zavaros éveiben Henrik földi maradványait egy bika bőrébe varrták, hogy megőrizzék épségét az utazás során. Henriket az általa 14 évvel a halála előtt alapított readingi apátságban helyezték örök nyugalomra, de az épület teljesen elpusztult a vallási harcok során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Elveszett királysírok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra