Múlt-kor.hu


	Világörökségek veszélyben

Világörökségek veszélyben

2012. augusztus 31. 17:27

Liverpool történelmi kikötője

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága 2012. júniusi szentpétervári tanácskozásán nyilvánította veszélyeztetett világörökséggé a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt Liverpool történelmi kereskedelmi kikötőjét. Az angol város világhírű kikötőjének hat helyszínét alig nyolc évvel ezelőtt emelték világörökségi rangra.

Az említett projekt a városközpont északi részén lévő történelmi kikötőhelyeket érinti. Megvalósulása esetén azonban jelentősen megváltozna a világörökségi rész arculata és látképe – indokolta döntését a világörökségi bizottság, hozzátéve, hogy a fejlesztési program megtörné a 18-19. századi kikötő egységes képét és elszigetelné az egyes részeket.

Liverpool fontos szerepet játszott a Brit Birodalom újkori terjeszkedésében, s a tömegszállítás jelentős kikötőjévé vált, például a beérkező rabszolgák vagy az Északnyugat-Európából Amerikába vándorlók is itt szálltak fel, illetve le hajóikról. Liverpool úttörő volt a korszerű rakodótechnika, a közlekedési rendszerek és a kikötői irányítás terén is.


	Világörökségek veszélyben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra