Múlt-kor.hu


	Világörökségek veszélyben

Világörökségek veszélyben

2012. augusztus 31. 17:27

Timbuktu

A Mali középső részén található, ma mintegy 50 ezer lakosú várost az 5. században alapították, ám csak a 9-10. században indult fejlődésnek. Az arab kereskedelmi gócpont területén a középkorban arany, rabszolga, só és főként elefántcsont cserélt gazdát. Fontos szerepet vállalt az iszlám kultúra terjesztésében is, a 16. században közel 25 ezer diák tanult a városban.

A Szankore mecset

A Mali-, Ghánai-, majd a Szongai Birodalomhoz tartozó település a 15-16. században élte virágkorát, amikor is több mint 100 ezer ember lakta. A század végére azonban a fénykorában a térség kulturális, kereskedelmi és vallási központjaként számon tartott Timbuktu csillaga leáldozott.

1988-ban történelmi központjainak egyes részei világörökségi listára kerültek. A mára elszegényedett, ám népességét tekintve folyamatosan növekvő település elavult gazdálkodása, a városfejlesztés, a karbantartások, a heves esőzések és az árvizek elleni védekezés hiánya, valamint az éghajlati változásoknak a műemlékekre gyakorolt negatív hatásai, s az iszlám fegyveres csoportok barbár cselekedeti miatt 2012-ben a veszélyeztetett listára tették.

Három nagymecset szerepel a veszélyeztetett helyszíneket tartalmazó UNESCO-világörökségi listán. Ezek közül a Szidi Jahját július elején rombolták le a Din Anszár iszlamista csoport fegyveresei, miután a világörökségi listán szereplő tizenhat mecset közül hetet tettek a földdel egyenlővé.

A Dzsingarejber mecsetet Kankan Musza szultán építtette mekkai zarándoklatából visszatérve 1325-ben. A Szankore mecset szintén a mandinga korszakban épült, míg a Szidi Jahja mecsetet feltehetően az 1400 táján emeltette el-Moktár Hamalla sejk szent életű remete.


	Világörökségek veszélyben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra