Múlt-kor.hu


	Világörökségek veszélyben

Világörökségek veszélyben

2012. augusztus 31. 17:27

Bámiján-völgy

Az Afganisztán fővárosától, Kabultól 230 kilométerre északnyugatra található Bámiján-völgyi kultúrtáj és régészeti leletegyüttes 2003-ban került az UNESCO világörökségi listájára, és még abban az évben veszélyeztetetté is nyilvánították a szakemberek.

Az Ázsiát és Európát összekötő karavánúton fekvő kultúrtáj az 1-13. századból származó, a görög és buddhista művészeti stílusokat ötvöző baktriai művészet eredményeit foglalja magában.

Az egész világot sokkolta a hír, amikor a 2001-ben hatalomra jutott tálibok – néhány hónappal az amerikai hadsereg vezette invázió megkezdése előtt, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi tiltakozást – leromboltak két hatalmas Buddha-szobrot a Bámiján-völgyben, amit azzal magyaráztak, hogy az alkotások iszlámellenesek voltak.

A tálibok dinamittal robbantották fel Bámiján tartományban a közel négy évszázados munka után a 6. századra elkészült óriási, sziklába vájt Buddha-szobrokat, miután a különleges vallási rendőrség hiába rohamozta tankokkal és kézi rakétavetőkkel a kolosszusokat.


	Világörökségek veszélyben

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. nyár: Őrült uralkodók

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra