Mit evett Nelson admirális legénysége?
2012. március 27. 12:16
Sózott marhahús, kétszersült és faggyú. Szigorú diétára fogták a napóleoni háborúk brit tengerészeit, akikre ugyanolyan sanyarú sors várt a tengeren, mint azt a kétszáz évvel korábban élt sorstársaik már megtapasztalták.
A kutatócsapat az American Journal of Physical Anthropology című folyóiratban közölt tanulmányban arra is rámutatott, hogy milyen keveset változtak Erzsébet királynő kora óta a tengerészek táplálkozási szokásai. Az oxfordi Mark Pollard professzor vezette kutatás 80 olyan matróz csontjait vette alaposabban szemügyre, akiket a plymouthi és a portsmouthi Royal Naval Hospital temetőiben helyeztek végső nyugalomra.
„A kollagén izotópvizsgálatából sikerült következtetnünk a táplálkozásra. Ezeket az adatokat összehasonlítottuk a primer forrásainkkal, amiből még pontosabb képet kaptunk Nelson admirális legénységének életéről” – magyarázta Pollard.
A 18. század végén a brit Királyi Haditengerészet összesen 70 ezer tengerészt foglalkoztatott. Élelmezésük önmagában hatalmas logisztikai kihívást jelentett, de kihívás volt maga a tengeren töltött élet is: a matrózok kizárólag lisztet, zabdarát, faggyút, sajtot, sört, disznóhúst, sózott tőkehalat és kétszersültet fogyaszthattak.
A kutatócsapat végül összevetette az így kapott adatokat az 16. századi hadihajón, az 1545-ben elsüllyedt Mary Rose-on szolgáló 18 tengerész csontjaival. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a tengeri diéta lényegében semmit sem változott két évszázad alatt.