Múlt-kor.hu

Viking kori sírokat tártak fel Lengyelországban

2011. december 21. 11:22 MTI

Viking kori temetőre bukkantak útépítés során Lengyelországban, a Varsótól 150 kilométerre észak-nyugatra lévő Bodzia falu mellett.

A 10-11. századi nekropolisz feltárásáról az Antiquity folyóiratban jelent meg tanulmány. Az ásatások során több tucat sír került napvilágra, amelyekben olyan személyek nyugodtak, akik egyaránt köthetők a vikingekhez és a szláv népességhez. A sírmellékletek a szlávokkal rokonították az elhunytakat, viszont a holttestek észak-déli "tájolása" skandináv hagyomány, a szlávok ugyanis kelet-nyugati irányban helyezték el a halottaikat - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

A régészek különösen érdekesnek tartják a kardjával együtt eltemetett "fiatal harcos" sírját - a húszas éveiben járó ifjú erőszakos halált hallt: állkapcsa eltört, koponyáján kardtól származó vágásnyomok vannak. A harcos sírja alatt egy másik temetkezést fedeztek fel - egy szintén erőszakos halállal halt huszonéves nőét.

Andrzej Buko, a Lengyel Tudományos Akadémia Régészeti és Néprajzi Intézetének igazgatója szerint a fiatal nőt azért ölték meg, hogy a harcossal együtt temethessék el. "Nehezen elképzelhető egyébként, hogy a harcossal egyszerre halt erőszakos halál" - vélekedett a szakember.

A harcos sírja mellett egy másik huszonéves nő aludta örök álmát, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és milyen körülmények között hunyt el az asszony.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Viking kori sírokat tártak fel Lengyelországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra