Nem csak bort szállítottak a görög hajósok
2011. október 18. 14:43
A tenger mélyéről felhozott amforák DNS-analízise során kiderült, hogy – rácáfolva a korábbi vélekedésekre – nemcsak bort, hanem különböző ételeket és növényeket is szállítottak a görög hajósok.
A Journal of Archaeological Science című folyóiratban publikált felfedezés szerint a görögök zöldségeket, fűszernövényeket és mogyorót is szállítottak tengeri útjaik során. A kutatók elmondása szerint a felszínre hozott műtárgyak tartalmán elvégzett DNS-vizsgálatok a Mediterráneum komplex kereskedelmi tevékenységét világítja meg.
Brendan Foley régész (Woods Hole Oceanographic Institution) és Maria Hansson genetikus (Lund Egyetem) kilenc amforából tudott DNS-t kinyerni. Meglepő, hogy míg a szőlő DNS-e öt, addig az oliváé hatban fordult elő; az azonosított áruk között volt hüvelyes növény, gyömbér, dió, boróka, menta, oregánó és kakukkfű.
Foley emlékeztetett: a történészek általában úgy tartják, hogy az amforákban kizárólag bort szállítottak a görögök; egy 5860 amforára kiterjedő vizsgálat során kiderült, hogy ez az esetek 95 százalékában így is volt. Az archeológus kollégájával a görög hatóságokhoz folyamodott engedélyért, majd egy francia búvár által az egyik athéni múzeumnak adományozott műtárgyon végeztek vizsgálatot.
Mark Lawall, a winnipegi Manitoba Egyetem történésze elismerte, hogy a kutatók korábban a már kanonizált tételek szerint gondolkodtak, s meg sem kérdőjelezték, hogy az amforákban a boron kívül mást is tároltak-e. A DNS-vizsgálatok kapcsán Matthew Collins bioarcheológus (Yorki Egyetem) elmondta: elméletileg a tengervíz az állandó hőmérséklet és ph-érték miatt „megőrizheti” az áruk DNS-ét, aminek köszönhetően bőségesen nyerhetők új információk a térség kereskedelmi kapcsolataira vonatkozóan.